Ekstra Bladet

LICENS TIL TÅRNHØJ LØN

PUBLIC SERVICE-BOSSER I NORDEN FÅR BAGHJUL: Generaldir­ektør i DR, Maria Rørbye Rønn, får langt mere i løn end kollegerne i tilsvarend­e medier i Norden

- PETER JEPPESEN THOMAS GÖSTA SVENSSON THOMAS RIBER-SELLEBJERG JAMES KRISTOFFER MILES pej@eb.dk tgs@eb.dk trs@eb.dk jkm@eb.dk

Offentlige mediebosse­r i Norden må kigge med misundelse, når de ser, hvad den danske generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn tjener.

Ekstra Bladet har således gennemgået lønningern­e for public service-bosserne i såvel regionerne som norden, og Maria Rørbye Rønn banker sine kolleger med laengder, når det kommer til konkurrenc­en i at malke licensbrug­erne for den største millionløn.

Det står imidlertid i skaerende kontrast til den sang, som Michael Christians­en, DR-bestyrelse­sformand, plejer at underholde med. Eller som han har formuleret det i et indlaeg i Berlingske:

’DR er på ingen måde lønførende – og det tror jeg faktisk, at alle med bare den fjerneste erfaring og indsigt i mediebranc­hen vil kunne bekraefte.’

DR’s topboss, der skal holde styr på virksomhed­en og 3.380 ansatte fuldtidsan­satte, får 3.688.115 kr. om året i lønposen.

Det er over en million kroner mere end hendes kollega i Finland, Lauri Kivinen, der er den naestbedst lønnende medieboss i norden. Han er direktør for det statsejede YLE med 3200 ansatte og tjener 2.635.255,13 kr.

Politisk forargelse

Og det er helt fair, at sammenlign­e med andre lande, lyder det fra Anders Drejer, professor i ledelse, Aalborg Universite­t

– Det viser jo tydeligt, at DR er lønførende på det her område, selv om de bliver ved med at påstå det modsatte, og man kan jo med rette spørge sig selv, hvorfor hun (Maria Rørbye Rønn, red.) skal have 50 procent mere end sine nordiske brødre og søstre.

Også Dansk Folkeparti kraever generaldir­ektør ned løn:

– Det virker helt til hest, at den danske generaldir­ektør skal tjene en hel million mere om året end sine nordiske kolleger, siger Morten Marinus, medieordfø­rer Dansk Folkeparti.

– Når der er så en stor lønforskel, så synes jeg, at vi skal laere af det og sige, at lønniveaue­t i Danmark skal svare til det, der bliver givet i de øvrige nordiske lande, fortsaette­r han.

Venstre mener, at DR’s lønpolitik skal kigges efter i sømmene.

– DR skal ikke vaere lønførende på hverken chef-, direktørel­ler journalist­plan. Det er selvfølgel­ig kritisabel­t, når man sammenlign­er med andre public service kanaler i lande, som vi normalt sammenlign­er os med, siger medieordfø­rer Britt Bager (V), som peger på alle DR’s lortesager:

– Og nu med den her sag oven i hatten, det viser jo en tendens om lønningern­e i DR. Det kunne vaere en god anledning til, at vi nu får rystet posen godt og grundigt.

Søren Søndergaar­d, medieordfø­rer Enhedslist­en, mener, at opgørelsen er et vink med en vognstang om, at lønniveaue­t er for højt i DR:

– Man sagtens kan få kvalificer­et arbejdskra­ft uden at skulle betale de lønninger, siger han.

Det viser jo tydeligt, at DR er lønførende på det her område, selv om de bliver ved med at påstå det modsatte

 ?? FOTO: HER OG NU ?? Dollargrin
Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn banker sine kolleger med laengder, når det kommer til konkurrenc­en i at malke licensbrug­erne for den største millionløn.
FOTO: HER OG NU Dollargrin Generaldir­ektør Maria Rørbye Rønn banker sine kolleger med laengder, når det kommer til konkurrenc­en i at malke licensbrug­erne for den største millionløn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark