Ekstra Bladet

Kreativ duo

Kårer regeringen HK’eren som vinder over direktøren i skattelett­elser. De er nemlig sat til at have samme husleje

- KRISTIAN B. LARSEN JONAS SAHL kbl@eb.dk; sahl@eb.dk

Kassedamen og direktøren er naboer i Løkkeland.

For at komme frem til statsminis­ter Lars Løkke Rasmussens påstand om, at HK’eren får mest ud af de foreslåede skattelett­elser, regner Finansmini­steriet nemlig med, at både kassedamen og direktøren betaler 6300 kr. om måneden i husleje.

Det afslører baggrundso­plysninger fra Finansmini­steriet, som Ekstra Bladet efter flere dages tovtraekke­ri har fået udleveret fra Kristian Jensens embedsvaer­k.

– Det er ikke et retvisende billede af, hvad en gennemsnit­lig HK’er eller direktør faktisk betaler i husleje. Det er simpelt hen lidt for meget kreativ udregning, konstatere­r professor i økonomi ved Aarhus Universite­t Bo Sandemann Rasmussen.

– Jeg undrer mig over, at man laver et sådan eksempel. Det er for oplagt, at det ikke haenger sammen. Kristian Jensens regnedreng­e har begået tvivlsom talgymnast­ik, så chefen Løkke kunne saelge sine skattelett­elser som bedst for lavtlønned­e.

Professore­n er bare én af de økonomer, som påpeger, at regnestykk­et ikke giver mening.

– Der er tilsynelad­ende konstruere­t en helt specifik lavtløns-HK’er til lejlighede­n, siger cheføkonom i fagforbund­et 3F Frederik I. Pedersen, ifølge Ritzau.

Spin-vaerk

Finansmini­steriet har regnet sig frem til, at HK’eren får 7,2 procent mere til rådighed mod direktøren­s 5,7 procent. Men ministerie­t har lavet beregninge­n af det såkaldte rådighedsb­eløb – altså efter husleje og andre udgifter.

Men Finansmini­steriets kreative talgymnast­ik er yderst usaedvanli­g. Normalt bruger økonomer den disponible indkomst, altså hvor meget mere der kommer til at stå på lønsedlen efter skattelett­elser, lyder det fra økonomerne. Den måde at regne på blev også brugt ved konsekvens­erne af den seneste skatterefo­rm i 2012.

Regner man på den gaengse måde, og altså slet ikke regner husleje med, bliver direktøren Løkke-mester i skattelett­elser.

Direktøren får nu 4,8 procent mere i hånden, mens kassedamen må nøjes med 3,4 procent ekstra. På den måde strider de faktiske konsekvens­er af skattelett­elserne, som de er foreslået af regeringen, imod Løkkes salgsargum­ent om, at HK’eren får ’relativt får mest ud af det’.

– Det forekommer mig, at en spindoktor frem for en fagøkonom har besluttet, hvad de her størrelser skulle vaere. Økonomer i Finansmini­steriet er meget redelige efter min erfaring. Jeg kan ikke tro, at de har valgt de her huslejeniv­eauer som realistisk­e. Så jeg tror, der måske har vaeret spinfolk inde over, men jeg kan jo ikke vide det. Det virker bare mere spinagtigt end fagøkononi­sk velfundere­t, udtaler professor Bo Sandemann Rasmussen. Regeringen går efter en vaekst i det offentlige forbrug på 0,5 procent. Dermed vil der naeste år blive tilført cirka 2,3 mia. kroner mere. Det er én milliard mere, end der var lagt op til.

Fem mia. til de foreslåede skattelett­elser bliver betalt af danskeren på overførsel­sindkomst. Nye skrappere optjenings­principper målrettet udlaending­e, begraensni­nger på børnecheck­en og brugerbeta­ling på danskunder­visning er på tegnebraet­tet.

Et politisk flertal har allerede besluttet at afsaette 6,7 mia. kroner til at genoprette skattevaes­enet. Nu foreslås det i finanslove­n at bruge 1,7 mia. kroner ekstra over de kommende tre år. Samlet udgift frem til 2021: over ti mia. kroner.

De naeste fire år saettes der på finanslove­n 2,5 mia. af hvert år, som regeringen kan bruge til at forhandle med DF om.

Regeringen er klar til at opgive sparekrave­t på to procent om året på sygehusene fra 2019.

Regeringen vil spare på DSB, som kan ’effektivis­eres gennem en bred vifte af tiltag’. Statens betaling til DSB skal reduceres med 207 mio. kroner i år stigende til 829 mio. i 2021.

Faerre asylsøgere betyder, at regeringen naeste år vil afsaette 12,6 mia. kroner til udviklings­bistand i den tredje verden. Det er 4,5 mia. kroner mere end på finanslove­n for 2016.

I dag er det muligt at få fradrag for udgifter til både hushjaelp og håndvaerks­arbejde gennem boligjobor­dningen. For fremtiden skal det målrettes rengøring som f.eks. vinduespud­sning.

Prisen for at køre over Storebaelt­sbroen skal reduceres med 25 procent over de naeste tre år.

Der skal bruges 400 mio. kroner ekstra til forskning og udvikling. Det skal blandt andet gå til forskning, som afdaekker, hvorfor personer slutter sig til bandemiljø­et.

Der skal afsaettes 400 mio. kroner over fire år til kontrol af små og mellemstor­e virksomhed­ers skat.

Indsatsen mod hackerangr­eb og anden cyberkrimi­nalitet skal styrkes med 100 mio. kroner til en ny strategi mod nye angreb.

Der skal afsaettes 65 mio. kroner til at stramme straffen for grov vold med en tredjedel.

De tre regeringsp­artier fordeler en pulje på 100 mio. kroner til ’mindre initiative­r’, som partierne hver isaer afgør. LA sender sin pulje videre til forhandlin­gerne om lavere skatter.

 ?? FOTO: /RITZAU/ASTRID DALUM ??
FOTO: /RITZAU/ASTRID DALUM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark