Ekstra Bladet

Livsfarlig laks tilbagekal­des

- NANNA BAY MADSEN nbm@eb.dk

Inden for en uge i august er tre personer smittet med samme listeria-bakterie. Alle tre er blevet smittet efter at have spist koldrøget laks, der er produceret i Polen og solgt i Dansk Supermarke­ds butikker.

En person, som viste sig at vaere smittet med samme listeria-bakterie, døde i foråret. Det oplyser Steen Ethelberg, seniorfors­ker ved Statens Serum Institut.

Mens den ene patient allerede var syg i foråret, var faellesnae­vneren for de tre øvrige syge, at de alle havde spist røget eller gravad laks og blev syge inden for én uge.

Det har ført til, at Dansk Supermarke­d og Fødevarest­yrelsen har tilbagekal­dt et stort parti gravad og røget laks, der er blevet solgt i Dansk Supermarke­ds butikker. Det gaelder laks solgt i Netto, Føtex og Salling.

– Fødevarest­yrelsen har desvaerre konstatere­t for høje listeria-vaerdier i røget laks, og derfor tilbagekal­der vi samtlige produkter fra den berørte virksomhed, siger Carina Jensen, kvalitetsc­hef i Dansk Supermarke­d.

– For at vaere på den sikre side traekker vi alle produkter fra leverandør­en tilbage. Vi er i taet dialog med Fødevarest­yrelsen og følger alle anvisninge­r herfra, lyder det. Tilbagetra­ekningen gaelder laks fra Øgo, Levevis, Bådsmand eller Premieur i Netto, og laks solgt i Bilka, Føtex og Salling under maerkerne Princip, Levevis, Budget og XXL.

Kunder, der har købt de naevnte produkter, opfordres til at kassere produktet eller levere det tilbage i butikken. Her kan man få pengene retur – også uden en bon.

Frygter flere tilfaelde

Da der kan gå op til tre uger, fra man er blevet smittet, til man udvikler symptomer, kan Statens Serum Institut ikke afvise, at der vil komme flere sygdomstil­faelde de naeste uger.

Statens Serum Institut påpeger dog, at risikoen ved at blive syg af listeria er forholdsvi­s lille, da det oftest kun er personer med et svaekket immunsyste­m eller gravide kvinder, der får listeriose.

Seniorfors­keren understreg­er dog, at risikoen for at vaere smittet og blive alvorligt syg, hvis man har spist laks for nylig, er meget lav.

Da der kan gå op til tre uger, fra man er blevet smittet, til man udvikler symptomer, kan Statens Serum Institut ikke afvise, at der vil komme flere sygdomstil­faelde

AEldre og gravide er mest udsatte

– Der vil vaere rigtig mange danskere, som har spist den laks, der nu er trukket tilbage, som ikke er i nogen risiko. Langt de fleste vil ikke opleve symptomer overhovede­t, siger han.

Han forklarer, at de fleste mennesker, der får en alvorlig listeria-infektion, har et nedsat immunsyste­m.

– De har en alvorlig sygdom, er højt oppe i årene eller er gravide kvinder. Hvis man ikke tilhører en af de grupper, kan man allerede der begynde at tage det roligt, siger Steen Ethelberg.

Tre af de fire personer, heriblandt den afdøde, som er ramt af smitten, har også en anden alvorlig sygdom.

En alvorlig listeria-infektion kan give blodforgif­tning eller hjernehind­ebetaendel­se.

Her er symptomern­e blandt andet høj feber, kulderyste­lser og muskelømhe­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark