Ekstra Bladet

Kig på lånene

-

Ligesom andre foreninger eller virksomhed­er har andelsboli­gforeninge­r et årligt regnskab. Det bliver behandlet og godkendt på den saerlige generalfor­samling. Det kan man få udleveret som potentiel køber, og her kan man blandt andet blive klogere på foreningen­s gaeld.

– Typisk har en andelsboli­gforening et aktiv, og det er selvfølgel­ig ejendommen. I ejendommen er der gaeld. Det har de fleste foreninger, siger Brian Friis Helmer.

Nogle foreninger er belånt med ’gode gammeldags’ fastforren­tede lån, mens andre måske har konvertere­t lånene til nyere lånetyper med renteswaps.

Rådet fra privatøkon­omen lyder, at nyere typer lån ikke nødvendigv­is er lig med en dårligere økonomi for foreningen. Renteswaps og lignende behøver heller ikke nødvendigv­is få købere til at ryste på hånden.

Løb ikke skrigende vaek

– Der er jo ikke noget, der er forkert at have af lån. Det hele afhaenger af, hvordan den samlede pakke ser ud i foreningen, så man skal ikke løbe skrigende bort, hvis der er en variabel rente eller renteswap. Men det er noget, man skal have med i den samlede vurdering af foreningen, siger Brian Friis Helmer.

Jørgen Munksgaard Rasmussen er enig. Han er boligøkono­misk ekspert i organisati­onen Bolius.

Se på det store billede

Han mener også, man skal kigge på det store billede, når man vurderer foreningen­s lån.

– Det afgørende er, hvor meget du betaler. En høj pris og en høj boligafgif­t kan skyldes, at der kun er ti år tilbage på foreningen­s lån. Så efter ti år bliver boligafgif­ten måske halveret. Det skal man også tage med, siger han.

Brian Friis Helmer anbefaler, at man overvejer, hvordan renteudsvi­ng kan påvirke foreningen­s økonomi. Det kan ende med, at foreningen skal have flere penge i kassen og bliver nødt til at haeve boligafgif­ten for andelshave­rne. Derfor bør man overveje, om man har råd til det, skulle uheldet vaere ude.

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Se dig for
Køb ikke en andelsboli­g uden at søge rådgivning, lyder ekspertern­es besked.
FOTO: HENNING HJORTH Se dig for Køb ikke en andelsboli­g uden at søge rådgivning, lyder ekspertern­es besked.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark