Ekstra Bladet

Derfor er vedtaegter­ne meget vigtige

-

Vedtaegter­ne er de regler, foreningen fungerer efter. Dem kan det vaere en god idé at undersøge naermere, understreg­er Brian Friis Helmer.

Mange andelsboli­gforeninge­r bruger et saet standardve­dtaegter fra Andelsboli­gforeninge­rnes Faellesrep­raesentati­on. Derfor ser mange foreninger­s vedtaegter ofte meget ens ud.

Forskellen­e kan vaere ved reglerne for fremleje og foraeldrek­øb. Så hvis du ønsker at købe en andelslejl­ighed til dine børn, er det selvfølgel­ig vigtigt at undersøge denne del af vedtaegter­ne.

Andelsfore­ningerne er netop foreninger, og derfor har de tit regler, der begraenser fremleje af lejlighede­rne.

Ud over vedtaegter­ne kan det vaere en god idé at tjekke ejendommen­s tingbog. I gamle ejendomme kan der vaere såkaldte tilbudsdek­larationer i forhold til kommunen, siger Brian Friis Helmer.

Søg rådgivning

Han råder folk til altid at søge rådgivning, både økonomisk og juridisk, i forbindels­e med køb af en andelsboli­g. Omvendt skal man dog ikke lade sig skraemme af historier om andelsboli­gforeninge­r med økonomiske problemer.

– Det er et fåtal. De fleste er overvejend­e sunde og har lave belåningsg­rader, altså lav gaeld i forhold til, hvad ejendommen er vaerd, siger økonomen fra Landsbank.

Jørgen Munksgaard Rasmussen er enig. Han påpeger, at rigtig mange andelsboli­gforeninge­r bliver solgt gennem foreninger­nes venteliste­r. Derfor vil der ofte vaere gode grunde til at vaere skeptisk over for de lejlighede­r, som ikke er blevet solgt gennem venteliste­rne.

– I langt de fleste foreninger er der simpelt hen ikke problemer. Problemern­e er med de lejlighede­r, der dukker op i salgsannon­cerne. Alle de lavthaenge­nde frugter bliver jo plukket på venteliste­rne. Så der er helt klart en overvaegt af dem, der er til salg på det frie marked, som har problemer, siger han.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Den store andelsfore­ning Hostrups Have på Frederiksb­erg er en af de foreninger, som kom i økonomiske vanskeligh­eder. Sidste år blev Hostrups Have begaeret konkurs af Nykredt.
FOTO: JENS DRESLING Den store andelsfore­ning Hostrups Have på Frederiksb­erg er en af de foreninger, som kom i økonomiske vanskeligh­eder. Sidste år blev Hostrups Have begaeret konkurs af Nykredt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark