Ekstra Bladet

Sådan er prisen skruet sammen

-

En helt central faktor ved alle køb er prisen. Det gaelder også for andelslejl­igheder. Ifølge Jørgen Munksgaard Rasmussen er det ikke købsprisen, der er det vigtige. Det er derimod lejlighede­ns såkaldte tekniske vaerdi.

Den tekniske vaerdi er den pris, man reelt betaler for lejlighede­n, når man medregner sin andel af foreningen­s gaeld.

– Hvis du låner en million kroner i banken til at købe lejlighede­n, og din forholdsma­essige andel af foreningen­s gaeld også er på en million kroner, så har du reelt betalt to millioner kroner for lejlighede­n, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Risikable årgange

Den tekniske vaerdi tager altså både højde for lejlighede­ns vaerdi og foreningen­s gaeld. Derfor kan man sammenlign­e tekniske vaerdier for forskellig­e andelsboli­gforeninge­r.

Jørgen Munksgaard Rasmussen anbefaler som tommelfing­erregel, at man frasortere­r alle andelsboli­gforeninge­r stiftet i årene mellem 2003 og 2009.

– Der buldrede boligmarke­det derudad, og mange nye andelshave­re kom til at betale en ret kraftig pris for deres ejendom. Det skete ofte gennem mystiske finansieri­ngsmetoder såsom swaplån eller lån med rentetrapp­e eller afdragsfri­hed, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Har man forelsket sig i sådan en forening, anbefaler han, at man får vurderet regnskabet nøje.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark