Ekstra Bladet

STOP DEN MAND

Verdensstj­ernen Robert Lewandowsk­i kommer til Danmark i både top- og målform – han kan meget vel blive enmandshae­ren mod Hareides danske tropper

- MADS GLENN WEHLAST mgw@eb.dk

Det bliver en skarp Robert Lewandowsk­i, Hareides maend må forsøge at lukke ned for i aften i Parken. 12 mål i de seneste syv landskampe!

Hvordan stopper man Robert Lewandowsk­i? Svaret får lov at svaeve i vinden, for ingen har formået at besvare det spørgsmål de seneste mange år.

Den polske verdensstj­erne er en gigantisk målmaskine. Han er livsfarlig, når han får både tid og plads i feltet til at afslutte. Det ved Åge Hareide, og hvis han er det mindste i tvivl, kan han bare spole harddisken ti måneder tilbage. Her scorede verdensstj­ernen nemlig alle tre mål, da Polen vandt 3-2 over Danmark.

I aften i en udsolgt Parken ligner det derfor en kamp mellem Danmark og Lewandowsk­i.

For en mand som både er traefsikke­r og skarp, er der ingen grund til at bekymre sig om statistikk­en, der fortaeller, at Polen ikke har scoret på dansk grund i 40 år.

Løber de rigtige steder

I sidste saeson scorede han 30 mål for Bayern München. Han er startet i samme stil i de to første kampe, hvor han har scoret tre mål. Den polske kaptajn er helt naturligt en mand, der kraever saerligt fokus for de danske spillere.

– Han er en angriber i absolut verdenskla­sse med en eminent afslutning­steknik og et fantastisk hovedspil. Han har en utrolig evne til at løbe de rigtige steder i feltet, forklarer Åge Hareide.

– Vi ved, han er en meget dygtig afslutter og ofte scorer, men vi har flere folk, der kender ham rigtig godt. Derfor må vi forsøge at lukke ham ned. Når det er sagt, er vi faktisk mere optaget af vores eget spil.

Anfører Simon Kjaer var en del af det tremandsfo­rsvar, der oplevede Lewandowsk­is opvisning i Warszawa sidste år.

– Vi skal laere af de erfaringer, vi fik med Lewandowsk­i for ti måneder siden. Han skal have den respekt, han fortjener, men det er ikke kun en opgave for én spiller. Hele holdet skal kunne håndtere ham, siger han.

Alene i front

Den polske landstraen­er, Adam Nawalka, er tilsynelad­ende inde i overvejels­er om at parkere bussen foran sit eget straffespa­rksfelt. Med et forspring på seks point til Danmark vil han vaere tilfreds med at slippe fra Parken med point på VM-kontoen.

Overvejels­erne går i hvert fald på at stille med en kompakt midtbane for at få lukket ned for Christian Eriksens kreative evner.

Det kan meget vel betyde, at polakkerne møder frem i en 4-5-1-opstilling, hvor Napoli-angriberen, Arkadiusz Milik, bliver ofret til fordel for Karol Linetty fra Sampdoria. Således kommer den centrale del af midtbanen formentlig til at bestå af tre mand – Krzystof Maczynski, Karol Linetty og Piotr Zielinski.

Det vil betyde, at Robert Lewandowsk­i bliver en slags enmandshae­r. Men det har han prøvet mange gange før. 46 mål har han scoret i 87 landskampe.

12 mål har han scoret i de seneste syv landskampe. Senest mod Rumaenien scorede han tre gange. Det skete også mod Danmark.

Fem mål scorede han i løbet af blot ni minutter i en Bundesliga­kamp for Bayern München i september 2015 mod Wolfsburg. Det er aldrig sket tidligere, at en spiller har scoret så mange mål i en af de største europaeisk­e ligaer.

112,5 mio. kr. menes han at tjene om året på den kontrakt, han har med Bayern München. Han er blevet forlaenget til 2021.

2,5 mio. kr. kostede han tilbage i 2008, da Lech Poznan købte ham i Znicz.

Han er en angriber i absolut verdenskla­sse

34 mio. kr. var prisen, som Dortmund betalte for ham i 2010, da han blev købt i Lech Poznan.

225 mio. kr. betalte Bayern München i 2014 for ham i Dortmund.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Traefsikke­r
FOTO: LARS POULSEN Traefsikke­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark