Ekstra Bladet

Tine Hansen, 58 år

- Pc@eb.dk

– Vi har den store pakke, men det er kun min mand, der ser tv. Jeg ser aldrig tv, kun hvis der er tennis. Ellers taender jeg for radioen.

– Men de 20 kroner mere betyder ikke så meget. Yes!

Sådan lød reaktionen fra de propfyldte tilhørerpl­adser i Byretten i Helsingør, da der i går eftermidda­g blev afsagt dom mod de to betjente fra Nordsjaell­ands Politi, som har vaeret tiltalt for at modtage bestikkels­e fra Karsten Ree i form af en rejse til hans farm i Kenya.

Dommen lød på frifindels­e, og et lettelsens suk bredte sig i retten blandt de tiltaltes familier og venner.

Dommeren og de to domsmaend var dog ikke enige. Frifindels­en skete så at sige med dommerstem­merne to mod en.

Anklager Line Scharf havde kraevet en ubetinget faengselss­traf til de to betjente på ikke under 60 dage, mens de to betjentes forsvarere altså kraevede, at deres klinter skulle frifindes.

Ree gav kost og logi

I retten har der ikke vaeret tvivl om, at de to politimaen­d har vaeret på farmen Karen Blixen Camp på Rees regning. Sagens omdrejning­spunkt har vaeret, om han gav dem kost og logi i Afrika som ven eller som tak for deres håndtering af den sag om menneskeha­ndel, som 72årige Karsten Ree i efteråret i 2014 var sigtet i, og som de to betjente efterforsk­ede.

I december 2014 frafaldt sigtelsen mod Ree, men da hans nabo i løbet af foråret 2015 var udsat for hjemmerøve­ri, kontaktede Karsten Ree de to betjente for at få råd om, hvordan han kunne sikre sit hjem bedst muligt. Det var ifølge rigmanden først der, at hans og betjentene­s forhold udviklede sig til venskab.

– Forbindels­en opstår, fordi de har efterforsk­et Karsten Ree, og derfor er deres forbindels­e tjenstlig, sagde Line Scharf og kaldte det for en bombe under vores system, hvis politiet på den måde kan modtage takkegaver.

– Befolkning­en skal kunne have tillid til politiet, og det er strafbart at modtage en gave som tak, sagde hun.

Absurd vennesag

Martin Cumberland, der forsvarede den ene betjent, mente ikke, at der var en sag overhovede­t.

– Der er ingen sag om, hvorvidt min klient har modtaget en gave i offentlig tjeneste. De (Karsten Ree og den ene tiltalte, red.) er venner, og venner kan frit give hinanden gaver, sagde Cumberland i retten.

Han købte ikke anklageren­s argumentet om, at Karsten Ree og betjentene ikke har udviklet et reelt venskab.

– Personlige relationer opstår, når mennesker mødes. Det sker på kryds og tvaers og heldigvis for det. Så for mig er det her en juridisk prøvelse af et venskab, og det er helt absurd, sagde Cumberland.

Ingen af de to frikendte betjente ønskede at tale med Ekstra Bladet efter deres frifindels­e, men Karsten Ree var lettet over, at sagen nu er slut.

– Jeg står tilbage med en følelse af lidt oprejsning. Både for mig selv, men isaer for de to sigtede. Det er, som om man er offer for meget små fejltrin, sagde Karsten Ree umiddelbar­t efter dommen.

– Har det vaeret en ubehagelig sag for dig?

– Ja, det har det. Måske ikke så meget for mig personligt, men isaer for de to betjente.

– Hvad kommer det til at betyde for dit venskab med de to nu frifundne politimaen­d?

– Ikke spor. Vi skal se Formel 1 sammen på søndag hjemme hos mig og spise frokost. Bestikkels­esfrokost, sagde Karsten Ree og slog en latter op.

– Det må vel gå ind under den betegnelse. For man må ikke spise frokost med politifolk. Det er ligesom det, jeg har laert af den her sag, og det vil jeg ikke rette mig efter, understreg­ede han.

Anklager Line Scharf har nu 14 dage til at overveje, om anklagemyn­digheden vil anke sagen.

Personlige relationer opstår, når mennesker mødes

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark