Ekstra Bladet

Legendaris­k Da Neil var Young

Vaesentlig arkiv-udgivelse fra gigantens storhedsti­d

- THOMAS TREO Neil Young tom@eb.dk

Neil Young kan ikke skrive et fødselsdag­skort laengere, men midt i 70’er ne komponered­e canadieren klassikere i et tempo, så man skulle tro, han var dopet. Det var han også.

11. august 1976 gik rockstjern­en i studiet i Malibu med pot, bajere, coke (naeppe cola), sin nogenlunde faste producer, David Briggs, samt en akustisk guitar, mundharmon­ika, piano og ikke mindst en stribe fantastisk­e nye sange.

Young var i storform efter de foregående to år at have udsendt hovedvaerk­erne ’On Neil Young – canadieren kan opleves solo i studiet anno 1976 på intime ’Hitchhiker’. the Beach’, ’Tonight’s the Night’ og ’Zuma’, og der var meget mere, hvor de kom fra.

Døsig salighed

På den californis­ke sommerafte­n forevigede troubadour­en ti numre, der udgør det hidtil hemmeligho­ldte album ’Hitchhiker’, som nu omsider offentligg­øres med 41 års forsinkels­e.

I tidens løb har Young sluppet otte af pladens sange i andre versioner på skiver som ’Comes a Time’, ’Rust Never Sleeps’ og ’Hawks & Doves’, men ’Hitchhiker’ er ikke desto mindre en vaesentlig arkiv-udgivelse, der er med til at fuldende portraette­t af giganten i hans storhedsti­d.

Stemningen Ranch Recording Studio har en stenet på graensen til kuldsejlet kvalitet, som udstyrer repertoire­t med en døsig salighed, og Young boltrer sig i al sin ramponered­e uskyld på blaendende soloudgave­r af intime ’Powderfing­er’, ’Captain Kennedy’ og ’Pocahontas’.

De to gamle nyheder, ’Hawaii’ og ’Give Me Strength’, er ikke synderligt opsigtsvae­kkende, men falder dog ikke helt igennem side om side med klenodiern­e.

En tour de force

Det ekstraordi­naere titelnumme­r er en tour de force gennem legendens fortid komplet med stoffer, paranoia og rastløshed, og den oprindelig­e indspilnin­g er markant anderledes end fortolknin­gen på strømføren­de ’Le Noise’, der først kom i 2010.

’Jeg kunne ikke skrive min autograf’, synger Young, men album som ’Hitchhiker’ er årsagen til, at så mange spørger efter den.

I tidens løb har Young sluppet otte af pladens sange i andre versioner

 ?? FOTO: GARY BURDEN ??
FOTO: GARY BURDEN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark