Ekstra Bladet

Total-koks i Finansen

- Aldrig har en regering VLAK-regeringen­s Det var en total skandale. Men skaden var sket, Selv titlen Naeste nederlag kom i Og hvad er så konklusion­en?

praesteret så meget koks ved fremlaegge­lsen af store politiskøk­onomiske planer. Først laekker det hele. Så kører regeringen tre dages mislykkede pressemøde­r. Derefter bliver alle dens beregninge­r flået fra hinanden. Og til sidst må man erkende, at HK’eren ikke får helt så meget ud af regeringen­s skattelett­elser – som i øvrigt ikke bliver til noget – som direktøren.

Det har vaeret en uge, hvor den danske regering har demonstrer­et en så åbenlys mangel på kommunikat­ionsmaessi­gt talent, at man må måbe.

iscenesaet­telse af finanslovs­forslaget, skatterefo­rmen og erhvervs-og vaekstplan­en vil fremover indgå i alle laerebøger om moderne markedsfør­ing, spin og placering af nyheder som eksempel på, hvordan det IKKE skal gøres.

Det hele tegnede ellers godt fra starten. I Statsminis­teriet har man bygget en ny propaganda-central op under navnet Regeringen.dk, hvis opgave er at informere, men også koordinere og udbrede den siddende regerings budskaber. Chefen, den dygtige journalist Nikolaj Sommer, havde for laengst indkaldt rådgivere og embedsmaen­d fra relevante ministerie­r til at planlaegge, hvordan regeringen­s store projekter skulle saettes i søen. Man aftalte dage og tidspunkte­r, hvem der skulle stå for hvad, og hvilke historier man kunne plante i hvilke medier. Kort sagt: Solidt, forbereden­de spin-arbejde.

Men herefter gik alt i koks. Torsdag 24. august kunne Politikens Anders Baeksgaard og Carl-Emil Arnfred rulle hele regeringen­s skatteplan ud over forsiden med lettelser i skatter og afgifter for 22 mia. kr. og rigtig meget guf for landets rigeste.

At en regering ikke magter at hemmeligho­lde så fortrolige dokumenter, som kun er kendt i regeringen­s inderkreds og af nogle håndfulde embedsmaen­d, er simpelt hen en katastrofe, og siden har forholdet internt vaeret iskoldt. Ingen aner, hvem der laekkede, men hensigten var helt klart at skade regeringen­s mest muligt. Og det lykkedes.

I dagevis kunne Socialdemo­kratiets ordførere med Nicolaj Wammen og Benny Engelbrech­t i front taeppebomb­e de blå for uansvarlig­hed, social slagside og meget andet ondt, mens ministrene lå afvaebnede i et skyttehul. Lige bortset fra Brian Mikkelsen, der nåede at sige, at regerin- Her stod fire kedelige maend i triste klaeder – uden en eneste kvindelig minister til at lyse op, skriver Hans Engell. gens reformer åbnede op for, at folk kunne købe nogle flere Lamborghin­ier (til millionbel­øb) og saette i garagen for deres egne penge. Et totalt fejlskud på et tidspunkt, hvor statsminis­ter Lars Løkke i månedsvis havde forsøgt at fortaelle, at det hele handlede om at gøre noget attraktivt for aktive mennesker i mellem- og lavindkoms­t-området. Altså total signalforv­irring fra regeringst­oppen.

laenge inden ministerho­ldet med finansmini­ster Kristian Jensen, skattemini­ster Karsten Lauritzen, erhvervsmi­nister Brian Mikkelsen og økonomimin­ister Simon Emnil Ammtizbøll kravlede ud i lyset og tog til genmaele ved tre dages kedsommeli­ge pressemøde­r, der heller ikke blev nogen succes. Markedsfør­ingsmaessi­gt var regeringen kommet så skidt fra start, som taenkes kunne, og DF lagde så meget afstand som muligt til regeringen­s praesentat­ion og beregninge­r.

Her stod fire kedelige maend i triste klaeder – uden en eneste kvindelig minister til at lyse op – og forklarede med tal og kurver, der osede af manglende trovaerdig­hed, hvordan de tre store planer hang sammen. Karsten Lauritzen med den ene hånd i lommen og et par alvorlige fortalelse­r. Ammitzbøll med sit nye fuldskaeg hidsede sig op som en vred havenisse, når journalist­erne gik hårdt på. Brian Mikkelsen tog det hele lidt sidelaens, og Kristian Jensen forsøgte sammenbidt at rulle endeløse talkolonne­r ud uden gnist af humor eller overskud. Det kørte bare ikke. Folk fattede ikke en brik.

på regeringen­s udspil ’Jobreform II: Sådan forlaenger vi opsvinget’ er noget af det mest usexede, man kan forestille sig. Har regeringen overhovede­t ingen profession­elle kommunikat­ionsfolk til rådighed? Eller nøjes man med en eller anden uopfindsom tørvetrill­er, der er rullet

hvor de borgerlige aviser noget uvant kastede sig over regeringen­s beregninge­r og flåede dem fra hinanden bistået af et hold økonomiske professore­r, der beskyldte regeringen for at snyde og manipulere. Cepos kaldte udspillet for ’uambitiøst’.

Kristian Jensen måtte erkende, at selv om tallene var korrekte, ja, så fik direktøren altså mere ud af regeringen­s planer end HK’eren.

Tilbage står det billede, at regeringen og Finansmini­steriet har manipulere­t med tallene og isaer forudsaetn­ingerne for beregninge­rne. Man har villet have det hele til at passe til Løkkes ’framing’ om en ’HK-reform’ – store planer, som isaer HK’erne ville have glaede af. Sandheden er, at en HK’er VIL have glaede af regeringen­s udspil, men ikke i det format, Løkke og Jensen påstod.

At regeringen er kommet enormt skidt fra start. At der i perioder har vaeret panik i Finansmini­steriet. At Kristian Jensen ikke har leveret en overbevise­nde indsats som tovholder på regeringen­s udspil. Og det er noteret i de andre blå partier. Samt at DF og S kører med klatten.

Og derefter? En dårlig start betyder ikke, at det hele ender i grøften. Vi får store, blå forlig inden jul, Løkke kommer langt fra igennem med sine planer. DF vil sørge for, at LA bliver udstillet som impotente. Og Thulesen Dahl vil med et skaevt smil triumfere med de resultater, han haler hjem over de naeste måneder.

Til gengaeld kan Løkke glaede sig over, at skibet fortsat sejler videre efter hans pejlemaerk­er.

 ?? FOTO: /RITZAU/JACOB EHRBAHN ??
FOTO: /RITZAU/JACOB EHRBAHN
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark