Ekstra Bladet

DET STINKER

RASER OVER MILLIARD-TRICK: PSG’s forsøg på at omgå Financial Fairplayre­glerne i forbindels­e med købet af Kylian Mbappé kan få konsekvens­er – både for klubben og for hele transfersy­stemet

- MORTEN KIERSGAARD ESPERSEN mke@eb.dk

Efter købet af Neymar til 1,65 milliarder kroner lykkedes det på transfervi­nduets sidste dag også Paris SaintGerma­in at hente teenageren Kylian Mbappé for 1,33 milliarder kroner.

Men for at slippe uden om Financial Fairplay-reglerne, hvor man ikke må køre med for stort underskud, så fandt PSG på blot at leje spilleren det første år for så at betale pengene naeste sommer.

Det milliard-trick er noget, der får adskillige fodbold-eksperter til at rase.

’Kylian Mbappé skifter til PSG ... på lån. Det hele stinker, er jeg bange for’, skriver The Guardians fodboldred­aktør, Marcus Christenso­n.

Spørgsmåle­t er da også, om PSG-tricket får lov at gå ubemaerket hen.

’Jeg kan forstå, at UEFA har gjort PSG fuldt opmaerksom på konsekvens­erne ved ikke at følge Financial Fairplay. Det bliver en sjov retsag’, skriver Tariq Panja, medforfatt­er til bogen ’Footballs Secret Trade’.

På transfer-aftenen var TV3 Sport-eksperten Per Frimann heller ikke begejstret. Han forventer, at UEFA’s praesident vil skride til handling.

– Jeg tror, at Aleksander Ceferin vil vaere meget opmaerksom på, at han straffer de klubber, som ikke lever op til forpligtel­serne – for ellers er det jo i virkelighe­den latterligt.

– Det er alvorligt for PSG, hvis ikke de får solgt Di Maria eller Draxler. Lige nu tror jeg, at de jonglerer lidt med tallene og deres salg for ikke at komme i fedtefadet, lød det fra Frimann i kanalens transfer-studie.

PSG vandt to mesterskab­er før 2011, hvor klubben fik mellemøstl­ige ejere. Derefter vandt pariser-klubben guld fire år i traek.

Er ligeglade med straffen

Spørgsmåle­t er, om Financial Fairplay-systemet overhovede­t virker, når PSG kan lave tricket med at leje Mbappé og først betale de 1,33 milliarder naeste år. UEFA holder da også nøje øje med klubbernes ageren.

– Jeg håber, at klubberne har forstået det. Hvis ikke så må vi laere dem, hvad det betyder, sagde UEFA-praesident Aleksander Ceferin tidligere på ugen til Kicker.

Adskillige klubber er de senere år blevet straffet med bøder og reduktion i antallet af spillere, der kan registrere­s i Europa.

Tilbage i 2014 fik Manchester City og faktisk også Paris SG bøder på 450 millioner kroner – men det var en straf, som davaerende Chelsea-manager José Mourinho kun grinede af.

– Er bøderne fair? Det mener jeg ikke. Det ville vaere fair at fratage point og titler. Hvis man vinder titler og bliver straffet økonomisk, så fortsaette­r man bare. Men hvis man startede naeste saeson med seks point faerre og skulle spille Europa League

Jeg tror, at de jonglerer lidt med tallene og deres salg for ikke at komme i fedtefadet Vi vil gå langt for at vinde Champions League. Ingen kommer til at stoppe os

i stedet for Champions League, ville det vaere mere seriøst, sagde han dengang.

PSG tog heller ikke straffen seriøst.

– Vi køber de spillere, vi har lyst til. Retfaerdig­t eller uretfaerdi­gt, det må I afgøre. Vi kommer til at fortsaette med vores projekt, og vi vil gå langt for at vinde Champions League. Ingen kommer til at stoppe os, lød det fra PSG-ejer Nasser Al-Khelaifi.

Klubber som Malaga og Galatasara­y er helt blevet udelukket fra europaeisk fodbold. Spørgsmåle­t er, om straffen kan forventes tilsvarend­e høj eller højere i fremtiden.

– Vi har mange muligheder for at sanktioner­e, men vi er ikke et bureaukrat­i, der vil draebe klubberne. Vi må tale med dem og fortaelle dem, hvad de skal gøre, og hvis de ikke hører efter, så er vi nødt til at reagere, siger Aleksander Ceferin.

Sjovere i gamle dage

Måske skal hele transfersy­stemet laves om, for der findes også klubber, der har mere end 100 spillere på kontrakt og så blot lejer dem ud til mindre klubber. En aendring af hele systemet er mulig, som det skete i 1995 med Bosman-sagen.

– Jeg tror, at UEFA vil gå ind i det og henvende sig til Europa-kommisione­n for at få hjaelp over for de store klubber, lød det på transferaf­tenen fra Per Frimann, der indrømmer, at han er lidt fodbold-romantisk anlagt.

– Jeg synes, at det var sjovere i gamle dage, hvor klubberne ved at have god knowhow, dygtig traener, god scouting og talentudvi­kling kunne blive belønnet for det på højt niveau. Nu er det kun pengene, der taeller, og det synes jeg er lidt aergerligt, sagde han.

Tilbage i 1979 stod finalen i Mesterhold­enes Europa Cup mellem to upåagtede klubber som Nottingham Forest og Malmö FF.

Sådan noget sker ikke i 2017, hvor Paris SG er ejet af Qatar-rigmanden Nasser AlKhelaifi, der også er tidligere tennisspil­ler, tv-boss, kongelig og god for så mange milliarder kroner, at Forbes slet ikke taeller dem.

Og så er det lige meget, om småpengene for Kylian Mbappé skal betales i år eller naeste år.

Nu er det kun pengene, der taeller, og det synes jeg er lidt aergerligt

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Transfer-amok
Kylian Mbappés skifte til Paris Saint-Germain er naesten lige så vildt som Neymars. Den franske storklub har budt 1,33 milliarder kroner for teenageren – men for at omgå reglerne bliver pengene først betalt naeste år.
FOTO: ALL OVER PRESS Transfer-amok Kylian Mbappés skifte til Paris Saint-Germain er naesten lige så vildt som Neymars. Den franske storklub har budt 1,33 milliarder kroner for teenageren – men for at omgå reglerne bliver pengene først betalt naeste år.
 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Klubejer Nasser Al-Khelaifi sammenmed Neymar ved praesentat­ionen af den brasilians­ke superstjer­ne i Paris i sidste måned.
FOTO: ALL OVER PRESS Klubejer Nasser Al-Khelaifi sammenmed Neymar ved praesentat­ionen af den brasilians­ke superstjer­ne i Paris i sidste måned.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark