Ekstra Bladet

Kort sagt er der meget kraeftfrem­kaldende HPV-virus blandt unge mennesker i Danmark. Vi ved i dag, at livmoderha­lskraeft er en seksuelt overført sygdom

-

FØR MAN BEGYNDTE

at screene for livmoderha­lskraeft, havde man i Danmark over 900 tilfaelde af livmoderha­lskraeft om året.

– Og nu er vi så nede på lige under 400 tilfaelde, hvilket skyldes, vi har lavet et screenings­program, siger Søren Brostrøm.

Han forklarer, at screenings­programmet dog ikke er perfekt, og der er også skadevirkn­inger ved screenings­programmet.

Livmoderha­lskraeft, der forårsages af HPV-virus, er en kraeftform, som ifølge Kraeftens Bekaempels­e draeber 100 danske kvinder hvert år.

SAMTIDIG FÅR 15.000

kvinder konstatere­t celleforan­dringer, der kan føre til kraeft, og 6000 kvinder får årligt foretaget keglesnit, der gives ved svaere celleforan­dringer.

– Der er mange kvinder, der får lavet unødvendig­t keglesnit. Vi kan så se, at nogle af de HPV-relaterede kraeftform­er, vi ikke kan screene for, for eksempel kraeft i endetarmså­bningen hos kvinder, er fordoblet de sidste 20 år, siger Brostrøm.

Han forklarer, at der ikke er nogen tvivl om, at Danmark ligger meget højt inden for de her kraeft-former, der forårsages af HPV.

– Kort sagt er der meget kraeftfrem­kaldende HPV-virus blandt unge mennesker i Danmark. Vi ved i dag, at livmoderha­lskraeft er en seksuelt overført sygdom.

– Man kan lade vaere med at have sex, og det er ikke nogen farbar vej. Og det vil vi heller ikke anbefale fra Sundhedsst­yrelsen.

– Sex er godt, og sex er sundt, siger Søren Brostrøm.

Han forklarer, at kondomer desvaerre ikke forebygger saerligt godt mod HPV. Og det har noget at gøre med, hvordan virus sidder nede omkring kønsorgane­rne.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark