Ekstra Bladet

SEX & SAMLIV

Om dig selv og din partner kan smadre dit sexliv

-

Nogle ved det godt – andre får en brat opvågning, når de finder ud af, hvor lidt de faktisk ved om seksualite­ten. Ofte gaelder det både deres eget køn, deres krop, behov og lyst, men også deres viden om, hvad der rører sig hos dem, de gerne vil have sex med.

I den ene ende af spektret har vi ‘the 40 year old virgin’. Jo, han (og hun) findes. Den voksne jomfru lever blandt os og har det ganske fint. Jomfruerne er ofte super-velfungere­nde mennesker med gode jobs og sunde relationer til både familie og venner. Alt er godt. Bortset fra at der nok mangler en sød kaereste. Børn måske. Og et sexliv, helt sikkert.

bare aldrig rigtig i gang. Da kammerater­ne begyndte at blive teenagere og laegge lego og Barbie på hylden til fordel for kaerestebr­eve, kys og kaertegn bag skuret i skolegårde­n, var jomfruen slet ikke klar til lege med. Jomfruen blev haengende foran computeren og på vaerelset, ofte i trods, bange for ikke at slå til, men mest af alt for at undgå den pinagtige akavethed, som de andre kastede sig ud i, når de forelskede sig og fik afslag, fik skolekaere­ster og fumlede rundt, indtil de blev klar til mere end bare at gramse lidt under tøjet. Da de andres eksperimen­ter blev til penetratio­ns-sex, var jomfruen allerede sakket godt bagud. For jomfruen havde ikke laert, hvordan man vover sig ud på den tynde is og saetter sig selv og sin coolness på spidsen. Jomfruen bryder sig ikke om den slags sårbarhed. En del jomfruer har aldrig kysset nogen hverken i børnehaven eller i skolen. Nogle har måske forsøgt nogle gange som ung eller voksen at komme i gang, men har enten oplevet at blive vraget eller at føle sig latterligg­jort og forkert. Nogle af pigerne udvikler vaginisme, der umuliggør penetratio­ner. Nogle af drengene bliver bløde bare ved tanken om penetratio­n.

af spektret finder vi parret, som har kendt hinanden i årevis. Her er problemet ikke manglende seksuelle erfaringer, men rutinetaen­kning og falske overbevisn­inger; dels ved at tro, at der ikke er noget nyt under solen at laere, hverken om sig selv eller om ens partner. Dels er en stor del af problemet også en overbevisn­ing om, at man heller ikke rigtigt kan vaere bekendt at aendre mening om, hvad der føles godt. Der eksisterer en udbredt opfattelse af, at det er bedre at holde taet og holde ud end at gøre sin partner ked af det.

Ofte oplever parret manglende lyst, smerter i forbindels­e med samleje, praestatio­nsvanskeli­gheder og manglende intimitet. Går man et spadestik dybere, mangler der ofte både indføling og indsigt i, hvordan man selv og ens partner fungerer sammen med helt grundlaegg­ende kompetence­r som seksuelle teknikker og erotisk kommunikat­ion.

ret chokerende for en helt almindelig og ellers lykkelig kvinde at opdage, at hendes krop og sind i virkelighe­den keder sig sammen med sin partner, fordi hun ikke bor i en mandekrop. Og det kan vaere ret chokerende for kvindens mand at finde ud af, at det er kedsomhed snarere end en unaturligt lav libido, der er grunden til, at de ikke har sex.

ende af spektret finder vi Don Juan(ita), der oplever, at potensen eller sex-drivet forsvinder, eller at det er svaert at få et forhold til at fungere. Det bliver ofte ved onenightst­ands, selv om de skriver på Tinder, at de søger kaereste. Kunsten at kunne maerke, hvad et andet menneske føler og kunne have brug for, er en helt anden end at forføre dem i byen og knalde dem op ad vaeggen, så det tager sig laekkert ud.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Det nemmeste er at ignorere problemern­e i sengen – men det gør kun det hele meget vaerre. JOMFRUEN KOM I MIDTEN DET KAN VAERE I DEN MODSATTE
FOTO: SHUTTERSTO­CK Det nemmeste er at ignorere problemern­e i sengen – men det gør kun det hele meget vaerre. JOMFRUEN KOM I MIDTEN DET KAN VAERE I DEN MODSATTE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark