Ekstra Bladet

Jeg gjorde vold på mig selv

Statsminis­teren laegger afstand til sin forgaenger

- ARKIVFOTO: CAMILLA STEPHAN/RITZAU JONAS SAHL sahl@eb.dk

I 2004 fremlagde Anders Fogh og Lars Løkke strukturre­formen, der skar antallet af kommuner ned til 98. Han naermest vadede igennem 00'erne med et urokkeligt flertal og valgsejre på stribe.

Men Anders Fogh Rasmussen efterlod sig et Danmark på vej ind i en historisk alvorlig finansiel krise, som stillede hans afløser, Lars Løkke Rasmussen, over for gevaldige udfordring­er; både personligt og profession­elt.

– Jeg var for laenge for trofast over for den gamle måde at gøre tingene på, siger statsminis­teren i andet afsnit af programmet ’Statsminis­trene’, der bliver sendt søndag aften på DR1.

– I den første start kom jeg til at gøre lidt for meget vold på, hvem jeg egentlig selv er som person og den måde, jeg nu engang arbejder på.

Anders Fogh Rasmussens kongstanke var den såkaldte kontraktpo­litik. hvor vael- gerne én til én får dét, som Fogh lovede før valgene. Men den strategi holdt ikke virkelighe­dens prøve, fortaeller Løkke.

– Den der form for kontraktpo­litik, hvor vi lover at gøre praecis sådan her – og vi lover dermed ikke at gøre noget som helst andet – er svaer i en verden, der pludselig skifter. Og det skete med finanskris­en. Hele den scene vi udlevede politik på, blev rykket rundt.

Langt tilløb

– Der gik nogen tid, før jeg tog det fulde ejerskab over posten. Selvkritis­k vil jeg sige for meget tid, fortaeller Lars Løkke Rasmussen.

Mens Fogh kørte sin butik meget stramt, ønskede Løkke en anden åben dialog med sine ministre.

– Der er forskel på mig og Anders Fogh som personer. Den måde vi arbejder på, taenker på, tilrettela­egger tingene. Jeg kan godt lide det kreative. Jeg kan godt lide, vi har koordinati­onsudvalgs­møder om et bredt samfundspr­oblem, hvor folk gerne må starte i hvert deres hjørne. Jeg kan godt lide at få skabt en stemning, hvor Anders Fogh Rasmussen, Poul Nyrup Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt, Poul Schlüter og Lars Løkke Rasmussen på Marienborg under optagelser­ne til 'Statsminis­trene'.

folk ikke skal sidde og taenke 'hvad er det egentlig chefen gerne vil have, så må vi hellere prøve at sige noget, der minder om det'.

– Det tager lidt laengere tid. Folk får lov at slå nogle større slag med halen. Men jeg tror på – jeg abonnerer på, at der kommer mere holdbare løsninger ud af det, forklarer Lars Løkke i programmet.

Frygter ny Fogh

Anders Fogh Rasmussen har i eftertiden fået gevaldig kritik for, at han ikke brugte de gode år op igennem 00'erne til at reformere det danske velfaerdss­amfund. Det blev der først lavet om på, da Lars Løkke i 2011 i sin nytårstale tog et opgør med efterlønne­n.

– Vi var nødt til at gribe tingene an. Både for at løse nogle problemer for Danmark, men også for at genvinde

noget politisk momentum; tage dagsordene­n, tage ejerskabet til politikken, lyder det fra Løkke i udsendelse­n.

Statsminis­teren er ikke den eneste, som gør op med Fogh-tiden i øjeblikket. Økonomiog indenrigsm­inister Simon Emil Ammitzbøll, LA, lovede i denne uge, at han ikke ville gentage samme fejl som Anders Fogh Rasmussen, der har fået skudt i skoene, at han med sin politik var med til at puste til krisen og lade opsvinget gå agurk.

– Jeg vil gerne sige, at vi ikke er ved at lave en ny 'Fogh'. Vi har meget opmaerksom­hed på økonomien, og jeg vil gerne advare mod, at man begynder at trykke endnu mere på med det offentlige forbrug, sagde han ifølge Berlingske Business.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark