Ekstra Bladet

850 ÅR SENERE: Fra Absalon til Elming

1167 gratis øl og 1167 københavne­rstaenger blev delt ud til festglade gaester på Slotsholme­n

- JACOB HØNGAARD JENSEN FOTO: HENNING HJORTH jaje@eb.dk

’Vild Med Dans’-vaerten Claus Elmings tømmermaen­ds-ramte venner står ved Slotsholme­n og skråler fødselsdag­ssang for gamle København.

Klokken er omkring 13, og med små øjne og solbriller gør de hovedstade­n aere med deres rustne skønsang.

For 850 år siden var der hverken reparation­sbajere på dåse eller solbriller i håret. Her var det heste og hårdt arbejdende murerarbej­dsmaend og brolaegger­e, der praegede bybilledet.

Det var netop her ved Slotsholme­n, at København blev grundlagt af biskop Absalon. Her byggede han en borg omkring 1167-71 på Slotsholme­n. Ruinerne af denne borg kan i dag ses under Christians­borg.

Det er vidunderli­gt

I går klokken 12.07 2017 blev der så serveret 1167 kolde øl og 1167 københavne­rstaenger ud til de festglade københavne­re foran Christians­borg for at fejre hovedstade­n.

Og her mødte Ekstra Bladet Claus Elming, og hans drengekor for at høre dem, hvad de egentlig bedst kan lide ved København.

– Ved du hvad. Så sent som i aftes. Der var vi syv drenge til landskamps­fodbold i Parken. Og at opleve den glaede, og den eufori og den stemning, det kan skabe. Det er vidunderli­gt. Det er noget af det, der gør København fed, siger Claus Elming.

Så spiller det bare

Den 25-årige medicinstu­derende Zara Bond sad og hyggede sig ved broen ind til Christians­borg Slotsplads med en kop kaffe.

Hun har boet her i fem år, og bor på Østerbro.

– Jeg kan rigtig godt lide København. Jeg kan bedst lide København om sommeren. Om vinteren er det ikke det fedeste at cykle rundt i København, når det regner. Til gengaeld, at cykle over Knippelsbr­o, når solen skinner og Diamanten glimter, så spiller det bare.

– Som cykelby fungerer den virkelig godt. Jeg er studerende, så det er nemt og billigt at komme rundt. Kastellet er mit yndlingsst­ed, siger Zara Bond. Zara Bond er glad for København, men hun kunne godt savne lidt mere faellesska­b. – Den der blanding af, at det er en aeldgammel by, og så med alt det nye, der skyder op, er ret fedt, lød det fra Claus Elmings kammerat Bjarke Pålsson.

Jeg kan bedst lide København om sommeren

Fødselsdag­en blev fejret af godtfolk i alle aldre, og der blev hygget på Slotsholme­n.

 ??  ??
 ??  ?? Fødselsdag­sfest i røg og damp.
Fødselsdag­sfest i røg og damp.
 ??  ?? Danskere er glade for gratis øl.
Danskere er glade for gratis øl.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark