Ekstra Bladet

Politiet: Adskillige stadig under mistanke

USAEDVANLI­GT: Ifølge tidligere chef for Rejseholde­t, Bent Isager-Nielsen, siger det meget om morderen

- STINE BOLTHER PRIVATFOTO redaktione­n@eb.dk

Sagen om den draebte Conny Birgitte Svendsen er stadig uopklaret, men politiet har fået nye spor. Op mod ti maend er i kikkerten, og nu mangler politiet blot at tage deres dna. En af dem kan nemlig vaere gerningsma­nden.

For fem år siden bragte TV2 Bornholm en udsendelse om drabet på Conny Birgitte Svendsen. Det gav politiet omkring 200 nye konkrete henvendels­er. Sagen blev genåbnet, og efterforsk­erne gik i sving igen.

I dag mangler politiet stadig at få fat i fem-ti navngivne maend.

Håbet svinder

– Det er henvendels­er fra befolkning­en, som gør, at disse navngivne personer virker interessan­te for os. Men vi har svaert ved at finde dem, så vi kan tage deres dna, fortaeller vicepoliti­inspektør Peter Jørgensen fra Bornholms Politi. Han tror, nogle af personerne bor i udlandet, måske også under et andet navn.

Selv om chefefterf­orsker Peter Jørgensen er optimistis­k, så må han indrømme, at håbet svinder for hver dag, der går.

– Jeg går snart på pension, og det ville vaere helt helt fantastisk at få denne sag opklaret. Derfor vil jeg også opfordre folk til at henvende sig. Også selv om de måske selv vurderer, at det er en lille ligegyldig detalje. Det skal I lade os vurdere. Måske er det lige praecis den lille detalje, som gør, at vi får opklaret sagen, siger Peter Jørgensen.

Conny Birgitte Svendsen døde natten efter, at Storbritan­niens lady Diana var omkommet ved en trafikulyk­ke i Paris.

I dagen og uger efter efter fyldte Dianas død vaeldig meget i mediebille­det. Derfor fik drabssagen fra Bornholm ikke så meget fokus i pressen, som den ville have fået under normale omstaendig­heder. Det kan have påvirker lokalbefol­kningens fokus.

Rigspoliti­ets Rejsehold blev sat på sagen om Conny Birgitte Svendsen, men end ikke efterforsk­ernes elite kunne opklare drabet.

Nuvaerende politiinsp­ektør ved Nordsjaell­ands Politi, Bent Isager-Nielsen, husker tydeligt 1997. Det var et år med mange store sager. På Stevns forsvandt en 33-årig kvinde. Hun blev senere fundet draebt i en mergelgrav. I Ringsted blev en prostituer­et draebt, og hendes ene hånd blev skåret af.

Bent Isager-Nielsen var dengang chef for drabssekti­onen ved Rigspoliti­ets Rejsehold. Sammen med sine medarbejde­re havde han travlt. Opkaldet fra Bornholm kom allerede dagen efter fundet af Conny Birgitte Svendsen. Rejseholds­chefen samlede straks et hold og drog til klippeøen.

Burde vaere opklaret

– Vi følte os ret sikre på, at denne sag ville blive opklaret med det samme. Hvor svaert kunne det vaere? En paen, ordentlig kvinde var fundet draebt i sit eget hjem af en, hun formentlig kendte. På en ø i Østersøen, hvor der godt nok var turister, men hvor alle kender alle, husker Bent Isager-Nielsen.

– I nogle sager kan man sige, at man måske mangler et afgørende bevis, men i denne sag har vi så meget materiale, at den simpelt hen burde vaere opklaret. Vi har gjort alt, hvad der skulle gøres. Vi ved en del om gerningsma­ndens personligh­ed, og vi har en fuld dnaprofil. Vi mangler kun ham.

Tror, hun kendte ham

På aftenen for drabet, søndag 31. august 1997, blev Conny Birgitte Svendsen set vakle hjem ad den brostensbe­lagte gade Snellemark, beruset og på høje haele. Hun var alene. I husets entré i stueplan smed hun sine høje sko, før hun gik ad trappen til sit hjem på første sal. Her tog hun noget af sin makeup

af, før gerningsma­nden formentlig har banket på.

– Jeg tror, hun kendte sin gerningsma­nd. Hun har i hvert fald frivilligt lukket ham ind. De har hygget sig i et godt stykke tid. De drak vin sammen og røg en del cigaretter. Vi kan se, gerningsma­nden har røget seks cigaretter. Det er fra skoddene, at vi har den fulde dna-profil.

– Vi kan også se, at han har hjulpet hende med en del praktiske ting, mens han var i lejlighede­n. Det tyder på et vist kendskab mellem dem, fortaeller Bent Isager-Nielsen.

Båret ind i seng

På et tidspunkt i løbet af natten bemaerkede en nabo Connys stemme. Men desvaerre hørte naboen ikke personen, som Conny talte til. Politiet formoder, at drabet fandt sted i dagligstue­n. Bagefter bar gerningsma­nden sit offer ind i sengen i sovevaerel­set. Her puttede han hende naermest under dynen, som han trak naesten helt hen over hovedet på hende.

– Hans adfaerd her er interessan­t, da han ikke bare har efterladt hende på gulvet. Selvfølgel­ig kan det skyldes andre ting, men måske syntes han, at det skyldte han hende. Denne del er rigtig interessan­t. En ting er, hvad gerningsma­nden gør, som er nødvendigt. Noget andet er, hvad han gør, som ikke er nødvendigt. Det siger meget om ham som person, siger Bent Isager-Nielsen. Conny Birgitte Svendsens lig bar ingen tegn på seksuelt misbrug eller voldtaegt, men alligevel kan sex vaere motivet for gerningsma­nden.

Blev på stedet

Efterforsk­ningen viste, at gerningsma­nden blev i lejlighede­n i nogen tid efter drabet. Måske tørrede han

fingeraftr­yk af, men han glemte at fjerne cigaretsko­d i askebaegre­t, i potteplant­erne, og hvor han ellers havde lagt dem. Her fandt politiet hans fulde dna-profil.

– Cigaretsko­ddene var gennemtygg­ede og våde af spyt. I starten troede jeg, at

Vi kan også se, at han har hjulpet hende med en del praktiske ting, mens han var i lejlighede­n Cigaretsko­ddene var gennemtygg­ede og våde af spyt

det var meget usaedvanli­gt. Men det viser sig, at det er en måde at holde fast på cigaretten for mange rygere, som arbejder i det fri. For eksempel landmaend, fiskere og håndvaerke­re, forklarer Bent Isager-Nielsen.

 ??  ?? Conny Birgitte Svendsens lig bar ingen tegn på seksuelt misbrug eller voldtaegt.
Conny Birgitte Svendsens lig bar ingen tegn på seksuelt misbrug eller voldtaegt.
 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? – Spor i lejlighede­n tydede på, at kvinden kendte sin gerningsma­nd, husker politiinsp­ektør Bent Isager-Nielsen 20 år senere.
FOTO: KENNETH MEYER – Spor i lejlighede­n tydede på, at kvinden kendte sin gerningsma­nd, husker politiinsp­ektør Bent Isager-Nielsen 20 år senere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark