Ekstra Bladet

Tulle vinder finanslovs-racet

- EFTER EN UGE REGERINGEN ER I DEN SITUATION, UNDERVEJS VIL DF OG HVOR FÅR DET SAMME GAELDER HVOR EFTERLADER DET EN SKY PÅ HIMLEN

med regeringen­s kaotiske fremlaegge­lse af finanslov, erhvervspa­kke og skatterefo­rm er de reelle politiske forhandlin­ger bag lukkede døre nu i gang.

Og her tales et andet sprog end udenfor døren. Allerede nu er det tydeligt, at regeringen­s ledende ministre har gjort den røde løber klar, når DF’s forhandler­e møder op i ministerie­rne.

Forholdet til Tulle og hans svende kommer til at afgøre det hele.

Jeg talte forleden med en af de ledende regeringsp­olitikere, som med et skaevt smil sagde: ’Vi har fået besked på, at vi skal tale sødt, paent og smile til DF’s folketings­medlemmer. Ingen sure miner. Og det er ikke let, når man møder Martin Henriksen’.

uden opbakning fra DF kan den intet få igennem. Mens Thorning-regeringen kunne skifte mellem røde og blå flertalsko­mbinatione­r, har Løkke ingen valgmuligh­eder. Uden DF får han intet vedtaget, og det eneste, han kan satse på, er, at Thulesen Dahl har lige så lidt lyst til valg i utide som han selv.

Og sådan tegner det. DF styrer mod forlig med regeringen, men prisen bliver høj.

Min vurdering er, at der løbende på de forskellig­e områder som bilafgifte­r, skat, sygehuse, aeldreomso­rg, erhvervsle­mpelser, sundhed, politi og forsvaret samt til sidst den faerdige finanslov vil komme aftaler mellem regeringen, DF og indimellem en bredere kreds af partier. Så kan ministrene sammen med DF’s forhandler­e meddele, nu er der indgået en ny ’historisk’ aftale om ditten og datten.

komme med nye krav, som vil blive luftet grundigt i medierne og vi kan regne med, det hele ender i fryd og gammen med aftaler, som betyder, at DF inden jul vil fremstå som forhandlin­gernes store vinder.

Det vil ske, fordi Thulesen Dahl løbende vil sørge for, hans egne maerkesage­r placeres centralt i spotlighte­t, og DF’s saerdeles effektive spin-maskine vil samtidig pege på, hvor meget isaer LA har måttet bide i graesset med tabte maerkesage­r.

Bilerne kommer først, og her forventes en relativt hurtig aftale af hensyn til markedet. Problemet er, at DF har forlangt et helt nyt afgiftssys­tem baseret på miljø og benzinforb­rug, hvilket gør sagen mere teknisk og besvaerlig end hvis man bare nedsatte afgifterne.

På samme måde vil regeringen komme igennem med mange forslag på erhvervs- og vaekstområ­det. Her har DF ingen specielt staerke følelser, og S vil også vaere med. Det faerdige resultat afhaenger af hvor mange penge, man vil bruge på at gøre erhvervsli­vet glad.

Men DF vil langt hellere vaere gode venner med AEldre Sagens Bjarne Hastrup end DI’s Karsten Dybvad.

Skatter og afgifter bliver den varme sag. DF kommer til at acceptere skattelett­elser for de laveste indkomster (som de rigeste også vil have glaede af), men meget langt fra de 23 mia. kr., som regeringen har afsat til sin ’historiske’ skatteplan. Indenfor sundhed og aeldreområ­det kan regeringen regne med, at den skal finde den store pung frem. Bl.a. har DF tilsluttet sig Mette Frederikse­ns krav om, at produktivi­tetskravet til sygehusene skal droppes.

Det koster kassen.

politiet, som DF vil sikre større ressourcer til bandebekae­mpelse og graensekon­trol. Forsvaret og det civile beredskab er et kapitel for sig. Regeringen havde planlagt et udspil samtidig med de andre planer, men intern uenighed bl.a. om vaerneplig­ten har forsinket det hele. Hovedprobl­emet er den samlede økonomiske ramme – hvor mange milliarder skal forsvaret have de kommende år og spørgsmåle­t om en forøgelse af vaerneplig­tsstyrken.

Her står partierne stejlt overfor hinanden. LA vil have vaerneplig­ten afskaffet eller beskåret, mens DF og K vil have flere vaerneplig­tige. Måske lander et forlig på, at man øger tjenesteti­den, men ikke vaerneplig­tsstyrken.

LA udtraeder ikke af regeringen. De elsker deres ministerbi­ler for meget

så Lars Løkke? Han er faktisk i godt humør. For ligegyldig­t hvordan det går, vil det vaere en sejr for ham. Det er ikke Løkke, der har lovet topskatte-lempelser eller Lamborghin­i’er i garagen.

Han kan sagtens leve med, at regeringen­s reformer skrues ned i format, når nu mandaterne er fordelt som de er.

Selvfølgel­ig bliver forhandlin­gerne hårde og alt tyder på, at DF bliver kostbare at få på plads. Hertil kommer, at LA kan vaelge at springe fra. Partiet kan i et anfald af politisk idealisme sige, man ikke vil vaere med, hvis alle de blå maerkesage­r nødlander på grund af DF. Resultatet kan blive så ringe – set med liberalist­iske briller – at LA udtraeder af regeringen. Det er bare ikke saerlig sandsynlig­t. Dertil elsker LA deres ministerbi­ler alt for meget.

for DF er den kommende rapport fra EU i forbindels­e med Messerschm­idt-sagen. OLAF, EUs antisvinde­lenhed, ventes at komme på banen i oktober. Bliver rapporten en lammer, vil ingen interesser­e sig for finanslove­n. Så tager Messerschm­idt og DF hele scenen.

En anden forhindrin­g på vejen er kommunalva­lget i november. Partierne er nødt til at taenke på, hvordan de kan udnytte forhandlin­gerne på Borgen til at positioner­e sig staerkest i kommunalog regionalpo­litikken. Hvem gør mest for de gamle, syge, det lokale erhvervsli­v og så videre?

Men samlet set har Thulesen Dahl grund til at se optimistis­k på tingene. I modsaetnin­g til regeringen er DF kommet godt fra start. Samarbejde­t med S er stadig intakt og vil formentlig vaere det under hele forhandlin­gsforløbet, selv om S og DF vil positioner­e sig forskellig­t bl.a. omkring finanslove­n. Men den strategisk­e alliance holder.

Så hermed følger vinderlist­en for årets finanslovs-race:

Nummer et: DF. Andenplads­en: Venstre. Tredjeplad­s: Konservati­ve. Fjerdeplad­s: S. Nummer fem: LA. Taberne: Resten af Folketinge­t.

DF-formanden Kristian Thulesen Dahl kommer til at spille en nøglerolle i de kommende forhandlin­ger.

 ?? FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD ??
FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark