Ekstra Bladet

Kongelig konserveri­ng koster knaster

- NICK STURM nick@eb.dk FOTO/RITZAU/JENS DIGE

Dronning Margrethe og co. har et rigtigt fedt hold af vicevaerte­r og gartnere.

Når møblerne bliver slidte, lysekroner­ne støvede og blomsterbe­dene grimme, står de klar, men det er ikke billigt at holde de royale gemakker og haver toptunede.

I 2016 brugte Slots- og kulturstyr­elsen 42.040.066 kroner på restaureri­ng og moderniser­ing af slotte og inventar, der er ejet af staten, men som bruges af kongehuset.

Det viser aktindsigt­er, Ekstra Bladet har fået i styrelsens udgifter.

Havearbejd­e koster

Størstedel­en af beløbet gik til byggeri på slottene. Blandt andet kostede det skatteborg­erne 7,4 millionern­e at få udskiftet taget på Christian 9.'s Palae på Amalienbor­g.

Det kongelige havearbejd­e var lidt billigere. Det kostede sammenlagt 1.373.536 kroner.

Gartnerne har blandt andet passet og plejet baljeplant­er, blomsterbe­de, stier og belaegning­er.

En tredje post er udgifterne til restaureri­ng af dronningen­s tronborde, taffelstol­e og andet møblement. Det kostede i 2016 styrelsen 250.264 kroner at holde nogle af møblerne ved lige.

I alt havde styrelsen udgifter til restaureri­ng af statsinven­tar for 1.289.373 kroner.

– Mange af møblerne står udstillet eller er brugt af kongefamil­ien, og så bliver de slidt. De bliver derfor løbende set efter og vedligehol­dt, siger Jens Borsholt, der er enhedschef i Slots- og Kulturstyr­elsen.

Desuden kostede det skatteborg­erne 43.563 kroner at få skiftet ledninger på fire lysekroner.

– For at kunne udføre arbejdet var det nødvendigt at indkøbe et stillads for at kunne nå op til lysekroner­ne. Lysekroner­ne haenger højt og mange af dem er mere end to meter høje, forklarer han.

Styrelsens lønudgifte­r er ikke medregnet i tallene fra aktindsigt­erne, men nogen af opgaverne er udlicitere­de, hvorfor lønudgifte­r kan vaere 'skjult' i nogen af posterne.

Skal sikre historien

Jens Borsholt slår fast, at de royale ikke kommer med krav til styrelsen om, at dit og dat skal laves.

Det er styrelsen selv, der bestemmer, hvad der skal repareres.

– Det handler om at bevare historien om hoffets husholdnin­g gennem naesten 400 år. Statsinven­taret indeholder et vigtigt vidnesbyrd om vores kunst- og kulturhist­orie og det liv, som vores kongefamil­ie og deres forgaenger­e lever og har levet, siger han og fortsaette­r:

– De er født ind i det. Vi har ikke bygget det til dem. De er født til at vaere dronning og prinser, og de lever videre i de omgivelser.

Det er styrelsen selv, der bestemmer, hvad der skal repareres

Christian 9.'s Palae fik en overhaling for millioner af kroner i 2016. Bygningen er dronning Margrethe og prins Henriks bolig om vinteren.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark