Ekstra Bladet

Jeg er blevet

I Hvor mange i Folketinge­t er startet på Langebroga­de i en etvaerelse­s med lokum i gården, som jeg gjorde?

- PER MATHIESSEN FOTO: JONAS OLUFSON

’Hvis man f.eks. vil købe en laekker Lamborghin­i, så må man godt gøre det, fordi det er ens egne penge.’

Citatet gav erhvervsmi­nister Brian Mikkelsen (K) til Børsen. Det skulle forklare fidusen ved en naesten usynlig del af Løkke-regeringen­s store skatte- og vaekstudsp­il.

Regeringen­s rigeste minister vidste med det samme, at den var pivgal, og prøvede at få Børsens journalist til at skrive ’Polo’ i stedet for.

Men skaden var uopretteli­g. Udspillet blev til Lamborghin­i-reformen, og den indpakning gjorde det ikke let for regeringen at saelge det glade budskab om en mindre skatteraba­t til HK’s hårdtarbej­dende medlemmer.

– På en skala fra et til ti hvor meget aergrer du dig over, at du har givet opposition­en den gave?

– De er jo meget velkomne til at bruge det, som de vil. Men jeg har set, at en Lamborghin­i koster 8,5 millioner kroner, og det giver så en beskatning på fem millioner. Det er jo mere end den samlede skattebeta­ling fra hele SF’s folketings­gruppe i et helt år, lyder det afvaergend­e fra Brian Mikkelsen. denne uge praesenter­ede skatteudsp­illet.

Han smider sig i sofaen. Tager en pause fra jakken og det K-grønne tv-slips. Til gengaeld er han altså iført højgalvani­seret panser og plade, som Lamborghin­i-shitstorme­n ikke får lov at gennemtrae­nge.

Det er heller ikke første gang, at Brian Mikkelsens kaerlighed til superbiler har stemplet ham som en politiker med et saerligt øje for de problemer, som plager Whiskybael­tet.

I sommeren 2014 spadserede Brian Mikkelsen forbi en Bugatti på gaden i Paris. Han lagde fluks et billede på Facebook og skrev:

’Hvis vi havde lavere, mere fornuftige registreri­ngsafgifte­r i Danmark, så ville flere f.eks. købe en Bugatti som den her, jeg lige er gået forbi på gaden i Paris. Det vil vaere win-win for alle.’

Det udløste en fest på de sociale medier. På få sekunder kunne enhver google sig frem til, at Bugattien før afgifter kostede 10 millioner kroner.

– Du har giftet dig til en stor millionfor­mue, har kaempe Øresundsvi­lla i Hellerup og sommerhus i første raekke på Nordkysten. Hvor er den Brian Mikkelsen, som blev født af en meget ung mor på Christians­havn og siden voksede op i socialt boligbygge­ri?

– Han er jo her. Jeg vil tro, at der ikke andre i Folketinge­t, der er startet på Langebroga­de i en etvaerelse­s med lokum i gården. Det vil jeg gerne udfordre mine folketings­kollegaer på.

Senere flyttede familien Mikkelsen – far, mor og to små drenge – til det københavns­ke Nordvest, før turen i 1969 gik videre til Ballerups almennytti­ge boliger.

Her fik foraeldren­e kurser i matematik, så de kunne hjaelpe med lektierne, da Brian skulle begynde i første klasse. Da han var 11 år, fortsatte familiens sociale opstigen til

– Taenker du aldrig, at du har mistet dit sociale kompas – og skader dit parti, når du f.eks. kommer med hurtige bemaerknin­ger om Lamborghin­i og Bugatti?

– Nej, for det er jo slet ikke ment i den sammenhaen­g. Jeg cykler til og fra arbejde hver dag. Jeg kører ikke i min store minister-Mercedes. Jeg lever et fuldstaend­igt almindelig­t liv med min familie. Jeg er stadig den samme person.

– Du har vel en privatbil?

– Har du nogen sinde set tvprogramm­et ’De Unge Mødre’?

– Nej, men det har mine døtre set. De sidder og ser sådan nogle ting.

– Fortaeller du dem så, at det kunne have vaeret farmor?

– Jeg taenker da lidt på det en gang imellem. Jeg har snakket med en af mine døtre om programmet. At min egen mor blev gravid med mig, da hun var 16 år. Jeg er kommet gennem min opvaekst med kaerlighed og ikke så meget materiel velstand.

– Derfor er det også lidt

Pernille Skipper fik en foraeldrek­øbslejligh­ed af sine foraeldre. Men så gider jeg heller ikke at høre på det hykleri. Jeg har sgu ikke fået nogen foraeldrel­ejlighed Jeg tror, at vi får en konservati­v statsminis­ter inden for et par valg

hyklerisk … Enhedslist­ens politiske leder (Pernille Skipper, red.) fik en foraeldrek­øbs-lejlighed af sine foraeldre. Det er fint. Jeg har fået kaerlighed. Men så gider jeg heller ikke at høre på det hykleri. Jeg har sgu ikke fået nogen foraeldrel­ejlighed af mine foraeldre, vel? Jeg har klaret mig selv.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Life of Brian – Min mor blev gravid med mig, da hun var 16 år. Jeg er kommet gennem min opvaekst med kaerlighed og ikke så meget materiel velstand, fortaeller Brian Mikkelsen.
FOTO: JONAS OLUFSON Life of Brian – Min mor blev gravid med mig, da hun var 16 år. Jeg er kommet gennem min opvaekst med kaerlighed og ikke så meget materiel velstand, fortaeller Brian Mikkelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark