Ekstra Bladet

Forbindels­e til terror-celle

-

Terror og yderligtgå­ende islamisme traekker en rød tråd gennem de to faengslede dansk-somalieres liv.

Faellesnae­vneren er desuden, at A.H. og J.F. er i familie, og at de begge har vaeret bosat i Manchester i England, hvor de af flere britiske medier har vaeret naevnt i forbindels­e med netvaerket omkring selvmordst­erroristen Salman Abedi, der i maj måned spraengte en bombe til en koncert med den amerikansk­e sanger Ariana Grande i Manchester Arena. Attentatet kostede 22 børn og voksne livet. 116 blev såret.

Faengslet in absentia

Salman Abedi havde ifølge Times haft sin gang i en moske i Didsbury i det sydlige London, hvor også de to somaliere med danske rødder angiveligt kom for at bede.

Terroriste­n kan ikke have fået direkte hjaelp til sin ugerning af de to dansk-somaliere, da de begge sad faengslede på det tidspunkt.

Den britisk bosatte dansksomal­ier J.F. er angiveligt faengslet in absentia (uden fremmøde, red.) i sagen fra Aarhus, da han allerede afsoner en terrorrela­teret dom på syv år i et britisk faengsel.

I 2016 blev han idømt faengselss­traf for at hjaelpe en kun 19-årig brite af sted for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Han virkede samtidig som mellemmand for en gruppe engelske Syriens-krigere, som kaldte sig ’den britiske brigade’.

Den britiske brigade

Efterforsk­ningen af sagen mod ham afslørede blandt andet, at dansk-somalieren lå inde med billeder fra det ’den britiske brigade’ kaldte deres terrorskol­e. Engelske medier har vist billeder af et whiteboard med en ligning for kvadratrod­en af jihad, og sloganer som ’den islamiske stat er kommet for at blive’ ved siden af en tegning af en AK-47.

I forbindels­e med sin anholdelse i marts 2014 fortalte den britisk bosatte dansk-somalier J.F. ifølge Manchester Evening News, at han havde laert de to draebte IS-jihadister Raphael Hostey og Khalil Raoufiat at kende gennem sin i dag 24-årige faetter A.H., der fungerede som emir for deres gruppe.

Det islamiske udtryk for respekt havde A.H. blandt andet opnået for sin evne til at recitere koranvers. En disciplin, han blev sat til af sin far, efter at hans familie flyttede fra Danmark til Manchester, da han var ni år gammel.

Studerede arabisk

A.H. boede i flere år med sine foraeldre og ti søskende i Manchester i et staerkt religiøst hjem, hvor faderen var

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark