Ekstra Bladet

Danskerne er for dumme til at stemme

- PÅ AALBORG UNIVERSITE­T JEG MÅ SIGE, AT HAN SIGER, AT MAN ALTINGET HAR I HVERT FALD ER NU VIL JØRN SØNDERHOLM NU VED JEG GODT, AT

Forskere skal nu undersøge ’politisk lighed og retfaerdig stemmeafgø­relse ved demokratis­ke valg’.

har en gruppe forskere fået fem millioner af Det Frie Forsknings­råd til over de naeste fire år at undersøge, hvordan vores valgsystem kan aendres, så de dummes stemmer kommer til at taelle mindre.

Eller rettere: Forskerne skal undersøge ’politisk lighed og retfaerdig stemmeafgø­relse ved demokratis­ke valg’, som det lyder, men det er åbenbart det samme.

jeg personligt synes, at fem millioner er i underkante­n. Jeg har selv lagt maerke til, at der ved naesten hvert eneste folketings­valg kommer politikere ind, som ikke burde vaere der. Uffe Elbaek f.eks. Helt aerligt. Det burde da ikke vaere lovligt.

Men jeg er bekymret for de forslag til at lave systemet om, som Jørn Sønderholm, der står i spidsen for forsknings­projektet, er kommet med i Berlingske.

kan overveje, om ikke de unges stemmer bør taelle mere end de aeldres. De skal jo leve laengere med beslutning­erne. Det kan jeg godt se. Men som mor til tre børn, hvoraf to nu har fået stemmeret, vil jeg alligevel advare mod det.

Min erfaring er, at unge mennesker ikke lytter til fornuft. De vil altid det modsatte af foraeldreg­eneratione­n. Bare fordi. Jeg spurgte min søn, der fyldte nitten for nylig, hvem han vil stemme på, til naeste valg. ’Hvad er det nu hun hedder, hende der, der seriøst ser så godt ud? spurgte han.

lige bragt en stor undersøgel­se, der viser, at hvis de unge skulle bestemme, så ville Liberal Alliance vaere Danmarks suveraent største parti. Er Jørn Sønderholm klar til det? Klar til Thyra Frank og Joachim B. Olsen? Så tror jeg nok lige, det er slut med penge til at forske i, hvordan man kan forhindre, at de forkerte kommer til magten.

Nej, så har jeg mere fidus til det andet af hans forslag. Han siger, at man også kan overveje at lade vaegten af en stemme afhaenge

af, hvor meget vaelgerne er berørt af beslutning­erne.

Det synes jeg egentlig lyder smart. Jyderne kan stemme, om ulven skal skydes, Søvaernet kan stemme, om det har brug for ubåde, de arbejdsløs­e kan stemme, om kontanthja­elpsloftet skal vaek, og de rige kan stemme, om skatterne simpelthen skal sløjfes. På den måde får alle det, som de ønsker.

hans forslag.

Det går ud på at lade de kloges stemmer taelle mere end de dummes: Kort sagt lade ekspertern­e afgøre valget. Men her tror jeg ikke, at Jørn Sønderholm har gjort sig klart hvor mange eksperter, der efterhånde­n er i Danmark. Vi er derude, hvor man kan kalde sig samlivseks­pert, hvis man er blevet skilt tre gange, eller ekspert i de sociale medier, hvis man haenger på Instagram og Facebook konstant.

Jeg har selv lagt maerke til, at der ved naesten hvert eneste folketings­valg kommer politikere ind, som ikke burde vaere der

måske sige, at han taler om rigtige eksperter. Sådan nogle, der starter alle deres saetninger med ’Der er ingen tvivl om, at ...’ og først slutter dem, når de bliver afbrudt.

Men jeg tror alligevel ikke, at det er nogen god ide. For der var en professor fra Pennsylvan­ia Universite­t i USA, Phillip Tetlock, der for nogle år siden undersøgte hvor gode rigtige eksperter er til at lave forudsigel­ser. Det er jo specielt vigtigt i dansk politik, hvor hele finansieri­ngen er lagt an på et råderum, som først findes i fremtiden. Og professore­n fandt ud af, at de rigtige eksperter rammer plet cirka lige så ofte, som hvis man lader chimpanser spille dart om fremtidspr­ognoserne.

meget kloge aber.

Men jeg taenker alligevel, at det bør få Jørn Sønderholm til at overveje at undersøge en fjerde mulighed for at forbedre vores valgsystem: Nemlig at lade ekspertern­e spille dart, mens vi andre går hen og stemmer.

 ?? FOTO: /RITZAU/PETER HOVE OLESEN ??
FOTO: /RITZAU/PETER HOVE OLESEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark