Ekstra Bladet

Forskelsbe­handling FORMEL 1 ER BLEVET DET RENE ’VILD MED DANS’

- NÅR DER SKAL LAD MIG FORKLARE: DENNE GANG BLEV JEG VIL DOG PÅ KØRERMØDET BLEV JEG KAN FORESTILLE LØBSDOMMER­E HAR ADGANG KEVIN MAGNUSSEN BLEV NAESTE GANG KEVIN DET VAR ET

deles point ud til Danmarks halv- og hel-kendte maend i blanke sko med lidt hael og bukser, som sidder taet til på bagen, i ’Vild med Dans’, kan vi vaere ret sikre på, at dommernes karakterer nogenlunde afspejler, hvor langt i programser­ien vi er nået.

Hen imod finaleafsn­ittet begynder 10-tallerne at vise sig, og vi har set det komme fra lang afstand.

På samme måde mener jeg, at vi i de senere år har set dommerne i Formel 1 vaere forudsigel­ige. Men modsat i danseprogr­ammet, så er det i Formel 1 forudsigel­igt, at der bliver forskelsbe­handlet.

Hvis vi kigger på de seneste to grandprixe­r, så har vi haft et par stort set identiske episoder, men med noget forskellig tolkning hos dommerne.

Kevin Magnussen modtager en fem-sekunders tidsstraf for at presse Nico Hülkenberg ud i graesset, men stort set samme scenarie udspillede mellem Fernando Alonso, som pressede Jolyon Palmer ud i hans forsøg på at forsvare sin position.

der ikke dømt efter reglen ’forcing another car off the track’ – at presse en anden bil af banen. Det vil jeg helt klart kalde forskelsbe­handling, for i min bog burde Alonso efter Kevin Magnussen forlod kørermødet laenge efter de øvrige Formel 1-kørere sammen med traeningss­pecialiste­n Thomas Jørgensen. Han blev haengende til en personlig snak med løbschefen efter den seneste tids højrøstede debat. de gaeldende regler søreme også have vaeret straffet.

sige, at jeg også mener, at den straf bliver delt ud med alt for rund hånd, og på Monza som ligger asfalt til dagens grandprix, fik Kevin Magnussen for to år siden en straf for at presse Valtteri Bottas i hans Williams bil for lang ud i første chikane, og den straf hørte ingen steder hjemme. Det var blot god, hård racing som i gamle dage.

Men den slags går ikke nu om stunder. Nu bliver man straffet for både det ene og det andet, og er skam. Det skal ikke vaere lovløshed, der hersker på banerne, hvor folk kører hinanden i saenk for et godt ord, men lidt ’skuldersku­b’ bør der vaere plads til.

Det var der så også plads til for Alonsos vedkommend­e – men det går ikke hvis man ikke er megastjern­e. Det ved Kevin Magnussen.

den forskel i måden at dømme på forklaret således, at man havde bedømt, at Alonso til forskel fra K-Mag have snuden forrest ved apex (midten) af svinget – og så var den i orden, mente dommerne.

Nu har FIA en lille gruppe faste dommere og til hvert løb også en gaestedomm­er, der er tidligere topkører af en vis kaliber, og vi kan bryste os af, at Tom Kristensen er en af disse dommere i rotation.

mig, at man viser gaestedomm­eren så meget respekt, at deres erfaring og mening vaegter højt og vel derfor tit kan vaere udslagsgiv­ende. Uanset om man er fast dommer eller gaestedomm­er, så har de alle en vis aerefrygt for de allerstørs­te i feltet, og her er Alonso en af de absolutte spidser.

Det vil ikke vaere populaert at straffe Kong Alonso, når han ’mandigt’ forsvarer sig over for en grønskolli­ng som Joylon Palmer, så at den manøvre på Spa ikke gav straf, kom slet ikke bag på mig.

til at telemetri fra kørerne og kan kombineret med onboard-kameraer live se, hvor meget der drejes, gasses og bremses, og derfor har de selvfølgel­ig også flere parametre at dømme efter. Men når det er mennesker, der skal tolke beviserne i sidste ende, kan nok så meget databevis blive tolket på mange måder og give den ene slags straf den ene dag og en ganske anden ved naeste grandprix.

haengende efter kørermødet på Monza og fik en cirka 45 minutter lang ansigt til ansigt-snak med løbschef Charlie Whiting. Det var ganske givet en snak om, hvor graensen går, og om hvad der er tilladt, og hvad der ikke er.

Det synes var klogt gjort, for det viser fra Kevins side en aegte interesse i at holde sig på den rigtige side af stregen (også selv om den ofte er ret usynlig) og ikke bare vaere en beskidt kører, som danskeren ellers er blevet beskrevet som af visse konkurrent­er.

Det vil ikke vaere populaert at straffe Kong Alonso, når han ’mandigt’ forsvarer sig over for en grønskolli­ng som Joylon Palmer

er indblandet i en batalje på banen, vil det sidde i baghovedet på løbschefen, at her har han at gøre med en mand, der er blevet haengende efter skoletid og har snakket med laereren om, hvordan han får mest ud af sin skolegang – og det giver nok lidt laengere snor.

klogt traek af Kevin, siger jeg bare ...

 ?? FOTO: JAN SOMMER ??
FOTO: JAN SOMMER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark