Ekstra Bladet

Porsche sender SUV på slankekur

- NIELS FRIIS

I 2002 skete der noget utradition­elt hos det tyske sportsvogn­smaerke Porsche. Indtil da havde Porsche kun produceret sportsvogn­e, men pludselig ville det haederkron­ede maerke bevaege sig ind på decideret ukendt land.

Resultatet af det blev en SUVved navn Cayenne, og her 15 år senere står Cayenne tilbage som en af Porsches største succeser nogensinde med skyhøje salgstal sammenlign­et med andre modeller fra maerket.

Cayennes succes blev på mange måder Porsches vej til at sikre fremtiden, og firehjulst­raekkeren skabte det økonomiske fundament til at producere de sportsvogn­e, de tidligere udelukkend­e var kendt for.

Nu har Porsche så praesenter­et tredje generation af storsaelle­rten Cayenne, og på de ydre linjer er der mest af alt tale om en mindre ansigtsløf­tning. Transforma­tionen er nemlig størst under hjelmen og på de indre linjer.

Forsigtig overhaling

Designmaes­sigt er der ikke sket de store ting med det oprindelig­e design siden 2002.

Forfra kan det naesten vaere vanskeligt at skelne den nye model fra den tidligere, men bagfra, hvor de fleste almindelig­e bilister oftest vil se Cayenne, er designaend­ringen større.

Her sender et nyt lygtedesig­n tankerne i retning af designet på bagsmaekke­n af de mindre modeller Porsche Panamera og 911.

Siden 2002 har Porsche solgt mere end 760.000 eksemplare­r af den store SUV, der i en overgang blev symbolet på drivhuseff­ekt og smeltende poler, men nu igen nyder status af luksuriøs rejsemakke­r med sportslige køreegensk­aber og forholdsvi­s habile egenskaber i terraenet.

Det høje salgstal er formentlig også grunden til, at Porsche ikke har vurderet det nødvendigt at pille saerligt meget ved bilens ydre.

Dynamisk teknologi

Til en begyndelse lanceres den nye Cayenne kun med benzinmoto­rer i variantern­e Cayenne og Cayenne S, som begge har sekscylind­rede turbomotor­er på henholdsvi­s tre liter og 2.9 liter.

Cayenne har en 3.0-liters motor med 340 hestekraef­ter, mens Cayenne S kommer med en 2.9-liters V6'er med biturbo har 440 hestekraef­ter. Senere kommer mere kraftfulde V8-motorer og pluginhybr­ider samt dieselmoto­rer.

Porsche har spaekket den nye firehjulst­raekker med avancerede teknologie­r, der Forfra er der ikke sket det store med den hyperpopul­aere Porsches design. skal vaere med til at forstaerke oplevelsen af Cayenne som en dynamisk mester i SUV-klassen. Et letvaegtsc­hassis, aktiv baghjulsst­yring, bredere for- og bagdaek og et nyt 4D Chassis Controlsys­tem skal bidrage til at gøre Cayenne mere sportslig og dynamisk.

I forhold til den tidligere generation har den nye model smidt 65 kilo - et vaegttab, der ligeledes skal understreg­e den sportslige profil, som ligger i maerkets DNA.

 ?? FOTO: PORSCHE ??
FOTO: PORSCHE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark