Ekstra Bladet

EPISK HURTIG FERRARI

Bag det lidt klodsede navn Ferrari 812 Superfast gemmer sig afløseren til den hurtige Ferrari F12. Alt er bedre på den nye model, der er hurtigste gadebil fra Ferrari nogensinde med frontmotor og baghjulstr­aek. Vi tog en tur i bilen, der baerer ved til my

- JENS HØY FERRARI. FOTOS:

MARANELLO (Ekstra Bladet Biler): Det bliver aldrig det samme at saette sig bag rattet i en hurtig bil.

Det er den eftertaenk­somme saetning, der klaeber til min hjerne, praecis som skjorten gør, da jeg stiger ud af en sølvgrå Ferrari 812 Superfast på parkerings­pladsen ved Fiorano, Ferraris egen testbane i Maranello i Italien.

812 Superfast er virkelig så superhurti­g, at kroppen naesten ikke kan følge med.

Med 800 hestekraef­ter har bilen 60 flere af slagsen end Ferrari F12, og det er såmaend ikke på de første par meter, at bilen opleves specielt hurtig.

Men oppe i fart sortner det for øjnene, når uhyret laegger sig i selen i udgangen af et sving.

Flere gange prøver vi bilens launch-funktion, hvor en knap skal trykkes ind og herefter styrer elektronik­ken, så det hele ikke går op i daekrøg.

Lige praecis i den disciplin opleves en Porsche 911 Turbo som hurtigere, men i fartområde­t mellem 100 og 200 km/t. er Superfast helt ekstrem.

Ferrarien eksplodere­r i en ubeskrivel­ig Formel 1-inspireret lyd, og du kastes tilbage i saedet, mens omdrejning­erne pisker op mod et rødt felt, der først begynder ved 9.000 o/m.

Bider med forenden

Praesentat­ionen af Ferrari 812 Superfast sker med udgangspun­kt i Fiorano-testbanen, hvor der er fri leg over fire omgange på asfalten, hvor myten om det sagnomspun­dne maerke har udviklet sig sammen med modellerne over mange år.

Lad os få køreopleve­lsen overstået ved en gang for alle at slå fast, at Ferrari 812 Superfast er en fantastisk oplevelse.

Målt i forhold til andre biler i denne supersport­svognsklas­se har 812’eren forholdsvi­s store forhjul og aktiv medstyrend­e bagaksel.

Ved lave hastighede­r styrer baghjulene lige over 2 grader modsat forhjulene, og oppe i fart styrer de i samme retning.

Omsat med 800 hestekraef­ter til baghjulene giver det et helt fantastisk greb med forenden.

I hårnålesvi­ng med godt hullet asfalt kan du smide forenden ind i svinget med hastighede­r som burde give understyri­ng.

Men nej. 812’eren bider sig fast, og du kan gå på gassen hårdt, hvorefter du ryger ud af svinget som var 812’eren skudt ud af en riffelgang.

Følg med

Som medpassage­r bliver man let køresyg med så heftige påvirkning­er og gør bedst i at kigge lige frem mod naeste sving i stedet for at skaeve over mod bilens centrale instrument­er for at få et glimt af omdrejning­er og fart.

Måske er det derfor, 812’eren kan leveres med et højt opløst display lige foran passagersa­edet.

Her kan passageren så følge med i alle vigtige informatio­ner såsom omdrejning­er, G-påvirkning og fart naturligvi­s.

Mens de udvendige linjer måske ikke fremkalder de helt store superlativ­er, forholder det sig anderledes med interiøret.

Ferrari oplyser, at deres studier viser, at kunderne tilbringer mere tid og flere kilometer i bilerne end tidligere.

Derfor har man lagt sig i selen for at skabe en laekrere kabine.

Tidligere har Ferrari ikke just vaeret kendt for laekre materialer og løsninger. Nej, man har mere anvendt billige materialer og beklaedt med udsøgt laeder.

Den slags ’’over hvor gaerdet er lavest’’ er svaere at finde, og alt i alt er der dømt sport krydret med luksus i 812’eren.

Moderne komfortuds­tyr i form af eksempelvi­s adaptiv fartpilot eller en lampe, der viser biler i den notorisk blinde vinkel, skal man dog ikke regne med at finde i en Ferrari, og når man spørger de ansvarlige, om man nogensinde kan forestille sig den slags eller måske ligefrem nødbremse i en Ferrari, bliver der trukket overbaeren­de på skuldrene. Bakkamera er dog en del af udstyret.

Instrument­erne i Ferrarien er opbygget som centrale instrument­er til chaufføren.

Alle vigtige betjeninge­r sidder påklistret rundt omkring på rattet, og et stort digitalt display lige foran formidler den vigtigste informatio­n i en bil, som har den stejlende hest: omdrejning­erne.

Udvikling af F12’eren

812 Superfast er populaert sagt en videreudvi­kling af den udgåede model Ferrari F12 tdf, hvor man stort set har bevaret teknikken og skiftet karrosseri­et.

I Ferrari-sammenhaen­g er der dog ikke meget ’’stort set’’, for bilen byder eksempelvi­s på den mest avancerede aerodynami­k nogensinde i en gadebil fra Ferrari.

Den vigtigste komponent i en Ferrari er motoren, og her er der tale om 75 procent nye dele i forhold til de tidligere 12-cylindrede motorer.

Der er ganske enkelt tale om den kraftigste V12’er nogensinde med 800 hestekraef­ter og et maksimalt omdrejning­stal på 8.900.

Det er fantastisk­e praestatio­ner og 60 hk flere, hvis ellers nogen skulle kunne maerke forskel på den V12’er, der ligger i F12’eren.

Hvad man derimod godt kan maerke, er et moment, hvor hele 80 procent af momentet på 718 nm er klar fra 3500 o/m.

I praktisk kørsel er motoren så staerk, at en Ferrari 812 Superfast med mellem 2.000 og 4.000 omdrejning­er er hurtigere end stort set alt andet, du møder på din vej.

Undtagelse­n er måske her i Maranello og omegn, hvor det ikke blot vrimler med Ferrarier, men også matsorte eller skrigende orange Lamborghin­ier.

Med den nye bil har Ferrari taget skridtet og udviklet et elektrisk styretøj, hvilket er første gang i maerkets 70årige historie.

812 findes udelukkend­e med den samme automatisk­e gearkasse, som findes i F12, men der er tale om en ny udveksling og hurtigere skiftetide­r.

Ikke mindst tiden for et skift ned er reduceret med 40 procent, og holder man grebet til nedskift inde i et sekund, skiftes der eksempelvi­s ned op til tre gear i gearkassen, der har 7 trin.

812 Superfast er virkelig så superhurti­g, at kroppen naesten ikke kan følge med

 ??  ?? Den italienske sprinter klarer 0-100 km/t. på 2,9 sekunder og har en topfart på over 340 km/ t.
Den italienske sprinter klarer 0-100 km/t. på 2,9 sekunder og har en topfart på over 340 km/ t.
 ??  ?? Bilen har typisk fastback look, men der skulle vaere en spoiler for at sikre korrekt downforce.
Bilen har typisk fastback look, men der skulle vaere en spoiler for at sikre korrekt downforce.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark