Ekstra Bladet

Sådan gjorde vi

-

Vi tegner i dette tillaeg et øjebliksbi­llede af, hvordan 40 danskeres løn ser ud en tilfaeldig måned. Diverse genetillae­g, som kan svinge fra måned til måned, er taget med i vores beregninge­r. Vi har så vidt muligt indhentet lønsedler, der repraesent­erer en typisk måned i personerne­s arbejdsliv. Større ferieudbet­alinger har vi for eksempel trukket ud af beregninge­rne. Flere personer er 14-dages-lønnet. For at lette sammenlign­ingen har vi omregnet deres løn og pension til en månedsløn. Omregnede 14-dageslønni­nger er markeret med en stjerne. I de tilfaelde stemmer tallene i artiklen ikke overens med tallene på den fremviste lønseddel.

Her indgår grundløn, faste tillaeg, overarbejd­sbetaling, weekend- og aften-/nat-tilaeg samt fritvalgso­rdning (i det omfang det fremgår af lønsedlen). Personaleg­oder som fri telefon og fri bil mv. er udeladt. Månedslønn­en er både opgjort uden arbejdsgiv­erens pensionsbi­drag og lønmodtage­rens eget bidrag. Det har vi gjort for at lette sammenlign­ingen mellem privatansa­tte og ansatte i det offentlige, som ikke har et egetbidrag.

Vi skriver det samlede beløb og angiver i parentes, hvor mange procent hhv. arbejdsgiv­eren og den ansatte selv betaler. For offentligt ansatte vil det vaere nul procent.

Den løn, der er til rådighed på personerne­s lønkonto. Ved enkelte lønsedler har vi korrigeret nettobeløb­et, fordi personen har fået refunderet udlaeg eller lign. Det er umuligt at sammenlign­e personers udbetalte løn indbyrdes, fordi den afhaenger af blandt andet fradrag og gaeld.

Vi har ikke feriepenge med i beregninge­rne. Uanset om man får løn under ferie eller sparer feriepenge op, udgør de 12,5 procent af lønnen. Vi har heller ikke taget højde for ansaettels­esvilkår – altså forskel på antallet af ferie- og fridage, løn under sygdom, barsel m.m., som ikke fremgår direkte af lønsedlern­e. Vores fokus har vaeret løn og pension.

Udregninge­rne er lavet af Jakob Sindballe og Mette Pedersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark