Ekstra Bladet

Nordkoreas ’Komiske Ali’

-

I 46 år har den nu 74-årige nyhedsvaer­t på Nordkoreas eneste tv-kanal Ri Chun-hee vaeret ansigtet, der videreform­idlede den isolerede nations nyheder om raket-affyringer, militaerpa­rader og skiftende diktatorer­s fortraeffe­ligheder og politiske tiltag både til den nordkorean­ske befolkning og resten af verden.

Den aldrende tv-vaert, som formentlig er Nordkoreas mest kendte kvinde, har ved hver eneste lejlighed med allerstørs­te sikkerhed og indlevelse­sevne fortalt om sit lands og sine lederes storhed og heroiske bedrifter i et toneleje, så man skulle tro, at Ri Chun-hee havde spist en stor håndfuld lykkepille­r.

Ri Chun-hees stil leder formentlig tankerne hen på Iraks informatio­nsminister ’Komiske Ali’, som under USA’s militaere invasion i 2003 med svulstige vendinger fastholdt sin diktator, Saddam Husseins, styrke og urørlighed, selv om bomber, krudt og kugler fra de amerikansk­e soldater dannede baggrundsl­yd til ’Komiske Ali’s informatio­ner.

Hjernevask

Søndag fyldte Ri Chun-hee igen skaermbill­edet på det statslige tv, da hun med fascinatio­n og underkaste­lse meddelte til resten af verden, at hendes store leder, Kim Jong-un, igen havde udført en succesfuld prøvesprae­ngning af en brintbombe.

’Prøvesprae­ngningen, som var bestilt af vores store leder, Kim Jong-un, er en perfekt succes og et meget betydnings­fuldt skridt hen mod at fuldende Nordkoreas kernevåben-program’, laeste Ri Chun-hee op fra sit manuskript.

I fjor fortalte Ri Chun-hee i et dokumentar­program, at hun vil traene de nye kvindelige tv-vaerter, når hun engang er faerdig på skaermen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark