Ekstra Bladet

Hvornår skal man stoppe med at køre bil?

- Kilde: Alzheimerf­oreningen

Der er ikke faste regler for, hvornår man skal holde op med at køre bil. Men for under en måned siden sad prins Henrik bag rattet.

Det er evnen til at køre bil på en forsvarlig måde, der er afgørende. De fleste personer med let demens kan have svaert ved at køre bil på betryggend­e vis, og moderat til svaer demens er aldrig foreneligt med at køre bil.

Manglende sygdomserk­endelse kan betyde, at personen med demens-sygdommen selv tror, at han sagtens kan køre bil, også selv om han på det tidspunkt reelt er til stor fare for både sig selv og andre. Det kan derfor vaere meget svaert at overbevise den syge om det modsatte.

Ekstra Bladet har kontaktet kongehuset for en kommentar om, hvorvidt prins Henrik fortsat kan køre bil, men de er ikke vendt tilbage inden avisens deadline. Svaekket hukommelse Besvaer med at udføre velkendte opgaver Problemer med sproget Manglende orienterin­g i tid og sted Dårlig eller nedsat dømmekraft Problemer med billeder og rum Laegger ting forkerte steder Problemer med at taenke abstrakt Forandring­er i humør og adfaerd AEndringer i personligh­ed Tilbagetra­ekning fra arbejde og sociale aktivitete­r

Mangel på initiativ

For at få

et vaergemål ivaerksat er der visse betingelse­r, der skal vaere opfyldt.

Personen skal have en diagnose. Personen skal vaere vurderet som vaerende svaert dement, eller der skal vaere andre saerlige omstaendig­heder, som begrunder et vaergemål.

Dette skal dokumenter­es ved en speciallae­geerklaeri­ng, som det offentlige betaler.

Der skal vaere et aktuelt behov for en vaerge, for eksempel at hvis der eksisterer en gyldig generalful­dmagt, er det ikke sikkert, at der kan ivaerksaet­tes et vaergemål.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER FOTO: HENNING HJORTH ?? Rammer forskellig­t
Demens rammer meget individuel­t. Hvornår prins Henrik må stoppe med at køre bil er svaert at sige, men for bare en måned siden sad han i hvert fald selv bag rattet.
FOTO: ANTHON UNGER FOTO: HENNING HJORTH Rammer forskellig­t Demens rammer meget individuel­t. Hvornår prins Henrik må stoppe med at køre bil er svaert at sige, men for bare en måned siden sad han i hvert fald selv bag rattet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark