Ekstra Bladet

Kvaelnings­sagen fra Brovst

-

Sagen

En kvinde blev fundet bagbundet og kvalt med to ledninger om halsen som del af en sexleg, der gik galt. Den tiltalte blev idømt 12 års faengsel med en anden forsvarer, men slap med to års faengsel for uagtsomt manddrab i ankesagen.

Derfor var den speciel

– Det var en unik og enormt spaendende sag rent juridisk, hvor jeg syntes, han blev dømt på en fejl-forståelse af juraen. Man havde fra anklagemyn­dighedens side forsøgt at skaevvride det forsvarsbe­greb, der hedder ’dolus eventualis’, hvor man med en vis sandsynlig­hed har accepteret, at hun kan dø af det. Det, du straffer, er folk, der har den onde vilje til at gøre noget ondt. Ikke at du kommer til at gøre noget ondt. Og så er der nuancer derimellem.

Strategien

– At få forklaret det juridiske i den her sag rigtig grundigt og normaliser­e det, der var sket, på en måde, så de ikke ville straffe, at man dyrkede kvaelnings­sex. Og hvis han blev frifundet for forsaet til drab, så havde jeg brug for en ekspert til at få ham fri for vold med døden til følge, som du kan få otte år for, ved at få belyst, hvor almindelig­t det var.

Praktisk tiltag for at tippe mod frifindels­e

– Jeg indkaldte en sexolog, der kunne normaliser­e denne form for sexleg.

– Grundig forberedel­se af det juridiske og taenkte eksempler. Jeg kan meget tydeligt huske, at jeg var ude og løbe og taenkte, hvordan jeg kunne forklare det her med konkrete eksempler.

– Jeg brugte et eksempel med en bjergbesti­ger, der skulle bestige et farligt bjerg og med en vis sandsynlig­hed ville dø på sin faerd. Han havde en hjaelper, der fandt udstyret, rejste med hen til bjerget og hjalp med at slå lejr.

Her ville man jo ikke sige, at han havde forsaet til, at bjergbesti­geren ville dø, selv om han kendte risikoen. Så kan folk relateret sig til det, selv om de ikke er jurister.

– At han skaffede hendes computer og telefon af vejen efterfølge­nde, brugte jeg til at sandsynlig­gøre, at han gik i panik og ikke havde forudset et tragisk udfald.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? En kvinde blev fundet bagbundet og kvalt i Skovsgård ved Brovst.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE En kvinde blev fundet bagbundet og kvalt i Skovsgård ved Brovst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark