Ekstra Bladet

Stop dig selv, Katrine

- DER ER HEKTISK ET MEDIE SOM MEN VI SKAL ALLIGEVEL BESKYLDER UNDSKYLD, MEN JEG ER KED

aktivitet på Ekstra Bladets krimiredak­tion i disse dage. Hver morgen kalder redaktør Mette Fleckner tropperne sammen, gør status og diskuterer nye vinkler på ubådssagen.

Det er fantastisk at opleve, hvordan de erfarne reportere navigerer i en af de største kriminalsa­ger i nyere tid. En sag, som på mange planer er temmelig vanskelig at daekke. Men Ekstra Bladets krimiredak­tion har gjort det redeligt og gjort det formidabel­t.

Det mener sceneinstr­uktøren og forfattere­n Katrine Wiedemann ikke. I en kommentar i Informatio­n skriver hun, at samtlige medier skal styre sig.

Ekstra Bladet er hun haevet over at beskaeftig­e sig med, forstår jeg. Hun skriver nemlig, at det ikke kan komme bag på nogen, ’at tabloidpre­ssen svaelger i de blodige detaljer’.

Nae, det er straks vaerre, at ’aviserne for den laesende middelklas­se’, som hun udtrykker det, også deltager med ’ublu fascinatio­n og med en sjaelden mangel på empatisk indlevelse’.

Wiedemann ville faktisk vaere bedst tjent med at laese Ekstra Bladet.

Vi skal holde tungen lige i munden og rapportere på baggrund af fakta

Det første grundlovsf­orhør med Peter Madsen foregik for lukkede døre. Det henlå laenge i mørke, hvad den sigtede, som naegter sig skyldig, havde forklaret i retten. Lukkethed fører til spekulatio­n og rygtedanne­lse, og vi blev bombardere­t med begge dele på redaktione­n.

holde tungen lige i munden og rapportere på baggrund af fakta. Kun relevante kilder med tung baggrund i drabsefter­forskning kan bruges til at vurdere, hvilken retning sporene peger i, og vi skal hele tiden skrive med forbehold for alt det, vi ikke ved.

Vi skriver med bevidsthed­en om, at en familie er ramt af en tragedie, og derfor diskuterer vi detaljer, som kan vaere for voldsomme at viderebrin­ge.

Omvendt skriver vi også med bevidsthed­en om, at vi har åbenhed i retsplejen, og at pressens rolle er at beskrive virkelighe­den, herunder politiets opklarings­arbejde og evne til at samle beviser.

Katrine Wiedemann medierne for at daekke sagen, som om den er fiktion:

’Det er, som om der hersker en slet skjult national stolthed over, at lille fredelige Danmark kan praestere et på samme tid arketypisk, teknologis­k opdateret (en ubåd!) og originalt setup, at det går verdenspre­ssen rundt: New York Times, CNN, Guardian! Hvad angår omtale og berømmelse er vi helt deroppe på højde med danske tv-serier som Forbrydels­en og ikke mindst Broen, hvor også Øresund og et maltrakter­et kvindelig spiller en rolle.’

hvad bilder du dig egentlig ind, Katrine Wiedemann? Der er sgu da ingen i Danmark, hverken i medierne eller andre steder, som er ’nationalt stolte’ over ubådssagen. Det er dine egne påstande og argumentat­ion, der er fiktion.

Du ville tydeligvis kunne laere meget af de krimirepor­tere, du kun har hån tilovers for. De vil f.eks. kunne fortaelle dig, at det ikke er smart, når du skriver om Kim Walls død, at det er ’Vold. Ikke andet.’ For det ved du ingenting om. Du og ingen andre ved endnu, om det er en ulykke eller en bevidst handling, der førte til hendes død.

Det er heller ikke smart, at du laengere nede i din klumme skriver om ’den naeste morder’. For vi har ikke den første endnu. Der er ikke faldet dom i ubådssagen. Der er rejst sigtelse og tiltale for drab. Ingen kan betegnes som morder, før man er dømt som morder.

af at nedbryde din fordom, men i tabloidpre­ssen svaelger vi en del i den slags juridiske og presseetis­ke detaljer.

 ?? FOTO: /RITZAU/JACOB EHRBAHN ?? Katrine Wiedemann kan tydeligvis laere noget af Ekstra Bladets dygtige reportere.
FOTO: /RITZAU/JACOB EHRBAHN Katrine Wiedemann kan tydeligvis laere noget af Ekstra Bladets dygtige reportere.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark