Ekstra Bladet

Fodbold giver aeldre unge knogler

- FOTO/RITZAU/

Hvis du har spillet fodbold et par gange om ugen gennem en stor del af dit liv, er der rigtig god chance for, at dine knogler er staerke, når du runder de 70 år. På mange måder er knoglerne endda mindst lige så staerke som knogler i en 25-årig, som ikke traener sin krop.

Sådan lyder konklusion­en på en ny dansk undersøgel­se fra Syddansk Universite­t.

Fodbolds markante effekter på knoglerne kommer bag på én af forfattern­e af studiet, som fokuserer på blandt andet knoglernes mineralind­hold, fordi et lavt indhold er lig med knogleskør­hed.

– På alle knogle-parametre kan fodboldtra­enede 70-årige måle sig med 25-årige utraenede, og på udvalgte parametre ligger de endda endnu højere, for eksempel med et 7,3 procent højere knoglemine­ralindhold i benene.

Imponerend­e

– De traenede 70-årige havde alle staerke knogler, og det er meget imponerend­e og interessan­t i forhold til at forebygge knogleskør­hed i befolkning­en, siger Peter Krustrup, professor og forsknings­leder på Institut for Idraet og Biomekanik ved Syddansk Universite­t (SDU) til Videnskab.dk.

Ved Aarhus Universite­t forsker professor Bente Langdahl i netop knoglebrud og -skørhed.

Bente Langdahl mener, at undersøgel­sen leverer solide og vigtige data om, at man skal dyrke motion hele livet for at holde kroppen på toppen:

– Det understreg­er, at dyrker du en form for fysisk aktivitet, som indebaerer løb, hop og bevaegelse­r på den måde, så bliv for alt i verden ved med det.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark