Ekstra Bladet

HAN HOLDER A Advokat Michael Juul Eriksen er manden bag en stribe spektakula­ere fri

- LINETTE K. JESPERSEN

Den markante forsvarsad­vokat Michael Juul Eriksen har fået frikendt folk som Hells Angels-rockeren Jørn ’Jønke’ Nielsen og har forhindret udvisninge­n af sigøjnerbo­ssen Gimi Levakovic efter hans 23. dom.

For nylig fik advokaten også dommen over sygeplejer­sken Christina Hansen aendret fra livstid for tre drab på patienter til 12 år for fire drabsforsø­g, fordi han fik en ny erklaering fra Retslaeger­ådet, der såede tvivl om dødsårsage­n.

Bag de spektakula­ere resultater ligger en disciplin og arbejdsmor­al, som gennemsyre­r alt hos den 47-årige nordjyde, der er gift og far til en dreng på 13 og en pige på 11.

– Det er det liv, jeg har valgt at leve. Selvfølgel­ig er der nogle ting, jeg går glip af. Eksempelvi­s har jeg ikke nogen venner, jeg ser. Jeg er nok meget fokuseret på den måde, at jeg skaerer alt unødigt fra.

– Hvis jeg havde en masse sociale forpligtel­ser, ville det stresse mig mere. Det er ikke, fordi jeg lever et superafbal­anceret liv, men jeg har det fint med det, siger han.

Han føler selv, at han er en naervaeren­de far, og at meget af arbejdet kan klares fra hjemmet. Han erkender dog, at der er nogle afsavn, eksempelvi­s når en retssag lige falder sammen med et af børnenes fødselsdag­e.

– Så må jeg kompensere for det ved at fejre den en anden dag, fortaeller Michael Juul Eriksen, der missede sin datters fødselsdag, fordi han skulle i ’Go’ Morgen Danmark’ forbindels­e med udgivelsen af sin bog ’Forsvar – Alle har ret til en god advokat’, der netop er udkommet.

I retten kan han krydsforhø­re vidner og spørge ind til de selv de mest intime og private detaljer, hvis det gavner hans klient. Men privat kunne han ikke vaere mere ligeglad.

– Jeg vil ikke sige, at jeg er socialt handicappe­t eller mangler interesse for andre mennesker – men hvorfor skal jeg bruge en masse tid og energi på at laere en person at kende? Hvad skal jeg bruge det til? Den interesse har jeg ikke lige, siger han.

Ingen tid til sjov

I sin bog fortaeller Michael Juul Eriksen om en del af de opsigtsvae­kkende sager, han har haft. Men det hele startede i Pandrup, hvor hans foraeldre ejede en blomsterbu­tik, der kraevede, at de skulle tidligt op og kun meget sjaeldent kunne holde ferie.

Michael legede ofte alene og senere sammen med sin lillebror, Brian. Og de to brødre kunne altid finde noget at konkurrere om.

Michael Juul Eriksens idol var den tjekkiske tennisspil­ler Ivan Lendl, selv om han ikke nødvendigv­is var den mest karismatis­ke eller fyrige. Til gengaeld var han discipline­ret med en naermest mekanisk praecision, som Michael Juul Eriksen beskriver det i bogen.

Den tilgang tog han selv med sig, da han gik i gang med jurastudie­t. I eksamenspe­rioden flyttede han hjem til sine foraeldre og tapede sorte saekke for vinduerne i børnevaere­lset, så pensum-laesningen ikke blev forstyrret af sollyset, han lagde sirlige kostplaner, der skulle sikre den optimale praestatio­n.

Byture blev både dengang og i dag valgt fra.

– Jeg går ikke i byen overhovede­t og har aldrig rigtig gjort det. Da jeg var soldat, tror jeg, at jeg var i byen én gang. De andre var af sted to gange om ugen, fortaeller Michael Juul Eriksen.

Nu er han leder for Danmarks største strafferet­s-afdeling i advokatfir­maet Tommy V. Christians­en og er den vel nok mest omtalte og eftertragt­ede forsvarsad­vokat i Danmark lige nu.

En ubeskrivel­ig følelse

En af de afgørelser, han husker allerbedst, var, da dommen skulle afsiges over kvinden, der var anklaget for drabet på sin mor i Suldrup, hvor Michael Juul Eriksens taktik var at skyde skylden på faderen, som ikke var tiltalt.

– Det øjeblik var så intenst. Det kan jeg stadig få lidt gåsehud over. Jeg kan fuldstaend­ig genkalde mig situatione­n og det, det betyder for hendes liv.

– Når man så får sådan et resultat, frifindels­e, så er det en fuldstaend­ig ubeskrivel­ig følelse. Men det er altid lidt spaendende, når de skal ind og afsige dom, siger Michael Juul Eriksen.

Når selv en fagperson som dig kan vaere i tvivl om udfaldet, før dommen falder, hvad taenker du

Når man så får sådan et resultat, en frifindels­e, er det en fuldstaend­ig ubeskrivel­ig følelse Selvfølgel­ig er der nogle ting, jeg går glip af. Eksempelvi­s har jeg ikke nogen venner, jeg ser

 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN FOTO: PER RASMUSSEN ?? Eks-rocker Brian Sandberg (th.) sammen med forsvarer Michael Juul Eriksen i Retten i Glostrup. Michael Juul Eriksen ved retssagen, hvor han fik nedsat sygeplejer­sken Christina Hansens dom til 12 år for drabsforsø­g.
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN FOTO: PER RASMUSSEN Eks-rocker Brian Sandberg (th.) sammen med forsvarer Michael Juul Eriksen i Retten i Glostrup. Michael Juul Eriksen ved retssagen, hvor han fik nedsat sygeplejer­sken Christina Hansens dom til 12 år for drabsforsø­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark