Ekstra Bladet

Orkanen Harvey koster milliarder

- JAKOB HANSEN

De skader, som orkanen Harvey har påført Texas, løber op i 58 milliarder dollar – cirka 358 milliarder kroner – fremgår det af en rapport fra det tyske analysefir­ma Cedim.

Hvis det skøn viser sig at holde stik, vil Harvey blive nummer ni på listen over de dyreste naturkatas­trofer nogen sinde.

Over 60 mennesker har mistet livet under orkanen, der ramte det sydlige Texas og Lousiana for to uger siden. Mens USA er ved at blive ramt af den anden voldsomme tropiske storm på få uger, har nabolandet mod syd, Mexico, også skullet forberede sig på følgerne af den lidt mindre tropiske storm, Katia, der befinder sig i Den Mexicanske Golf.

Bedst som det så ud til, det ikke kunne blive meget vaerre, blev Mexico natten til fredag lokal tid ramt af det, der betegnes som det kraftigste jordskaelv nogensinde i landet.

Men selv om det hele virker meget voldsomt, er de enkeltståe­nde begivenhed­er ikke usaedvanli­ge. Det understreg­er katastrofe-ekspert Morten Lauge Pedersen, der er lektor ved Institut for Byggeri og Anlaeg ved Aalborg Universite­t.

– Det er ikke usaedvanli­gt, men det er i saerklasse usaedvanli­gt, at det falder sammen på denne måde. Det er bare usaedvanli­g dårlig timing, at det falder sammen på denne måde, forklarer han. Irma har allerede trukket et ødelaeggen­de spor gennem Caribien, blandt andet her på øen St. Maarten. Når orkanen har vaeret igennem USA, ventes over 100.000 mennesker at stå uden tag over hovedet. Alle på hospitalet i Juchitan i den mexicanske delstat Oaxaca blev evakueret på grund af jordskaelv­et.

– Der er overhovede­t ikke nogen kobling mellem, hvornår der forekommer jordskaelv, og hvornår der kommer orkaner. Det er to forskellig­e faenomener, der starter to helt forskellig­e steder, forklarer han.

Fik ikke en chance

Mens de kraftige tropiske orkaner kan vaere et resultat af den globale opvarmning, er der ikke nogen menneskeli­ge faktorer, der kan forårsage jordskaelv.

 ?? FOTO: UPI ?? Ødelaegger alt
FOTO: UPI Ødelaegger alt
 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark