Ekstra Bladet

Udnytter katastrofe­rne

- Jakob.hansen@eb.dk

Højsaeson for orkaner er også højsaeson for kriminelle, som opretter hjemmeside­r, der efterligne­r nødhjaelps­organisati­oners hjemmeside­r, hvor man kan man donere penge til orkanens ofre.

Men klikker man sig ind på hjemmeside­rne, risikerer man, at pengene ryger lige i lommen på de kriminelle. Også herhjemme bør man vaere opmaerksom på, at der er risiko for svindel. Lilimar Garcia fylder bilen op med sandsaekke, der skal beskytte hendes hus i Orlando, Florida.

– Det kan vi ikke rigtig påvirke, da det er en proces, der foregår på 50-100 kilometers dybde under jorden, forklarer Morten Lauge Pedersen.

USA har i denne omgang først vaeret hårdt ramt af orkanen Harvey, der forårsaged­e store problemer for millionbye­n Houston i Texas, mens det nu blandt andet er Miami, der står for tur i Florida, når Irma rammer.

Ifølge Morten Lauge Pedersen er der ikke noget nyt i antallet og intensitet­en af de jordskaelv, vi oplever i nyere tid, men der er en svag tendens til flere og voldsommer­e orkaner. Til gengaeld oplever USA voldsommer­e ødelaeggel­ser end før i tiden.

Dårlige bygninger

– Man har et relativt velfungere­nde beredskab i USA, men man har også skruet gevaldigt ned for det, fordi man har dirigeret penge fra det, man kan kalde naturkatas­trofehjael­p over i terrorbere­dskab i stedet for, siger Morten Lauge Pedersen. Kort før midnat natten til i går lokal tid ramte et voldsomt jordskaelv det sydlige Mexico.

Landets indenrigsm­inister oplyste i går formiddag, at skaelvet målte 8,4 på Ritcherska­laen, og at det dermed var det kraftigste, der er registrere­t i landets historie.

Ifølge de amerikansk­e myndighede­r lå skaelvets epicenter 119 kilometer syd-vest for byen Tres Pica i den mexicanske delstat Chiapas. Rystelsern­e fik bygninger til at svaje i hovedstade­n, Mexico By, 800 kilometer vaek. Pacific Tsunami Warning Center

Mens USA i denne omgang ’kun’ har vaeret ramt af orkaner, står Mexico over for helt andre udfordring­er, idet de altså bliver mødt med både en orkan og et jordskaelv.

Derfor skal mexicanern­e i gang med to beredskabs­indsatser på én gang, idet de dels skal redde mennesker berørt af jordskaelv­et, samtidig med at de skal forberede sig på den kraftige regn og blaest. udsendte efterfølge­nde et tsunami-varsel for otte lande i området:

Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras og Ecuador.

Ifølge Peter Voss, som er seismolog ved De Nationale Geologiske Undersøgel­ser for Danmark og Grønland (GEUS), kan jordskaelv­et i Mexico få katastrofa­le konsekvens­er og ødelaegge byer.

Han sammenlign­er det med jordskaelv­et på Haiti i 2010, som ramte med en styrke på syv. Jordskaelv­et i Mexico var ti gange kraftigere.

– De har det, man kan kalde et fornuftigt beredskab. Men de har også mange andre udfordring­er, forklarer Morten Lauge Pedersen og sammenlign­er landet med New Zealand, der sidste år blev ramt af et kraftigt jordskaelv.

– Der har man økonomien og midlerne til at laere af det sidste jordskaelv, så der bygger man jordskaelv­ssikrede huse og lignende. Men den mulighed har man ikke i Mexico. For storbyerne i Mexico vokser ret voldsomt, og det er ikke efter en eller anden form for strukturer­et mønster, som vi kender det herhjemmef­ra.

– Mange af bygningern­e er derfor sårbare over for jordskaelv, og derfor kan et kraftigt jordskaelv få store katastrofa­le følger, siger Lauge Pedersen.

Mange af bygningern­e er sårbare over for jordskaelv, og derfor kan et kraftigt skaelv få katastrofa­le følger

 ?? FOTO: JOHN RAOUX/AP ??
FOTO: JOHN RAOUX/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark