Ekstra Bladet

REND MIG I RÅDERUMMET, HR. JENSEN

DET VIRKELIG INTERESSAN­TE

-

Du har hørt om det: ’Det økonomiske råderum.’

Er det en kassekredi­t? Ligesom hos almindelig­e kontohaver­e, hvor der står ’rådighedsb­eløb’?

Og hvis ikke, hvordan ser rummet ud? Det økonomiske råderum er faktisk et rum, hvor aegte politisk ambition går hen for at dø. Det er et rum, der ved sin åbning har lukket noget naer alle andre rum i dansk politik. lig 37 milliarder, eller er det bare en drøm?

Finansmini­ster Kristian Jensen har spurgt sig selv. Og derefter i glaedes

er virkelig 37 milliarrus svaret: ’Ja, det der kroner i 2025.’ miske råderum’.

Simpelt forklaret udgøres det af difference­n mellem statens indtaegter og udgifter, hvis alt skrives ud i fremtiden.

Det sidste er vaerd at holde fast i. Vi er således ude i spådom. Finansmini­ste

sige bygget en regnemarie­t har så at skine, der kan spå. Og denne mageløse maskine gør, at man kan laegge en 2020-, 2025-, 2030- eller sågar 2050-plan.

antallet af børn ikke stiger, bankerne ikke går ned, de aeldre dør i beregnet antal, og olieprisen holder sig i skindet osv. Så vil ’det økono- miske råderum’ – trylle-rylle – materialis­ere milliarder til skatteneds­aettelser, motorveje eller medvind på cykelstier­ne.

Man kan roligt konkludere, at vore politikere opfatter en god politik som en, der overholder EU-regler, budgetlovg­ivning samt sikrer ’finanspoli­tisk holdbarhed’ – sidstnaevn­te er i øvrigt

samogså en fiktion, der hidrører fra me omtalte regnemaski­ne.

Vel er alle økonomer ikke politikere, men alle politikere er efterhånde­n økonomer.

heri er, at der sidder ingen inde i ’det økonomiske råderum’ og diskuterer ensomhed. Eller menneskeli­g vaerdi. Eller samhørighe­d. Eller frihed. Og er det så politik, vil jeg tillade

er vel, hvad mig at spørge. For politik folk ser som det gode samfund? Hvis man med eksempelvi­s en velfaerdsk­ommission i virkelighe­den får en regnearksk­ommission, har man så ikke byttet rundt på mål og middel?

Og endda gjort det ved at deponere al sin politiske habitus i et halvt grønt, halvt lyserødt gnistret rum med frostede ruder. Det vil sige med ringe udsigt og tvivlsom indsigt.

er faktisk et rum, hvor aegte politiske ambition går hen for at dø. Det er et rum, der ved sin åbning har lukket noget naer alle andre rum i dansk politik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark