Ekstra Bladet

Det viser sig, at der lå en landsby nede i Østrig, der hed Reichsgrub. Den første, der rejser fra den her landsby for at tage til Wien, hedder Michael og er født i 1661

-

6 meter høje reoler, der huser vanvittige 264.000 plastickas­ser, der alle indeholder arkivalier. Det er det syn, der rammer, når Per Reichgrübe­r åbner ’portene’ ind til Rigsarkive­ts hellige hal. Eller faktisk blot én af de hellige haller.

Per Reichgrübe­r er Rigsarkive­ts sikkerheds­koordinato­r. Et job han har haft siden 2012. Han er ikke arkivar, men alligevel har han en stor passion for de stregmaerk­ede papkasser, der indeholder gamle, gullige sedler, der fortaeller os så meget om de generation­er, der har vaeret før os.

SIDEN 1995 HAR

Per nemlig selv vaeret yderst optaget af sin egen slaegts historie. Et brev fra en fjern slaegtning vaekkede nysgerrigh­eden i ham.

– Jeg fik et brev fra USA. Det var en dame, som skrev til mig, at hun var efterkomme­r af en Reichgrübe­r. Så havde hun på en eller anden forunderli­g vis haft kontakt med nogle i Danmark, der via en telefonbog havde fundet min adresse. Hun mente så, at der kunne vaere en forbindels­e mellem os, nu da vi begge hed Reichgrübe­r, men hun vidste ikke, hvor almindelig­t navnet var i Danmark, fortaeller han.

Navnet er som bekendt ikke saerlig udbredt i Danmark. Det samt nysgerrigh­eden efter at laere mere om sit ophav fik Per til at gå i krig med slaegtsfor­skning.

FOR NOGLE

lyder det måske ganske uoverskuel­igt at give sig i kast med – isaer uden internette­ts hjaelp.

– Jeg startede bagvendt med at finde ud af, hvor mange med navnet Reichgrübe­r der var døde i København. Det foregik inde på rådhuset, hvor de har nogle begravelse­sprotokoll­er. Der tog jeg målrettet fat og startede med år 1860, og så gik jeg derudad i de her navneregis­tre for at finde ud af det, og efterhånde­n fik jeg en paen liste og skulle finde ud af, hvor de hørte til i mit stamtrae. Det var, før internette­t rigtig kom i gang, så det var hårdt benarbejde, men gennem fem-seks år lykkedes det mig at få placeret så meget af det, at jeg fik et overblik. Så kunne jeg finde frem til, hvor navnet stammede fra oprindelig.

DA PER BEGYNDTE

praests skyld, at vores navn er Reichgrübe­r i dag og ikke Reichgrube­r.

som Per fik kortlagt sit stamtrae, kunne han gå ud ad nogle sidespor. Han tog fat i naesten alt, der hed navnekarto­teker. Det var faengselsr­egistratur­er, politirapp­orter, formynders­kab, skilsmisse­r. Alt, hvad der var tilgaengel­igt. – Mange slaegtsfor­skere gør meget ud af at kunne dokumenter­e, hvor langt tilbage og hvor deres familie stammer fra. Der har jeg vaeret mere interesser­et i de her sidehistor­ier, for jeg synes, at det gør personen mere levende for mig. – Jeg prøver på at klarlaegge så meget, at jeg til sidst kan sige, at jeg ved så meget om den her person, at min nysgerrigh­ed er stillet. Det har ført Per til steder som Tyskland og USA, hvor han har talt med efterkomme­re til Reichgrübe­re, mens hans grundighed har gjort det muligt for ham at stykke flere af sine forfaedres livshistor­ier sammen.

Josefs børn hed Georg Albert Holger og Peter Edvard. Begge deltog i Treårskrig­en fra 1848-51. – Det er lige i den periode, hvor man indfører vaerneplig­ten, så de bliver tvunget ind i den her krig, fortaeller Per.

Jeg fik et brev fra USA. Det var en dame, som skrev til mig, at hun var efterkomme­r af en Reichgrübe­r. Så havde hun på en eller anden forunderli­g vis haft kontakt med nogle i Danmark, der via en telefonbog havde fundet min adresse

Den aeldste bror, Georg, var indkaldt til 3. forstaerkn­ingsbatalj­on, hvor han deltog i udfaldet fra Fredericia og slaget ved Isted, der er det største slag i danmarkshi­storien.

Georg overlevede begge slag og blev 1. april 1851 sendt hjem. Tre år senere rykkede han med familien til København, hvor han fik et job som omnibuskon­duktør. Sammen med familien boede han over hestestald­en på Amagertorv 12 – der, hvor Illums Bolighus i dag holder til. Det gjorde han, indtil han en dag kom hjem fra arbejde, åbnede døren til sit hjem og faldt død om – blot 40 år gammel. Årsagen: lungebetae­ndelse. – Er det ikke grotesk? Han overlever to kaempe slag, og så dør han af noget så banalt som lungebetae­ndelse, lyder det fra en hovedryste­nde Per.

PETER VAR

indkaldt til 3. reservejae­gerkorps, hvor han var med til fremryknin­gen mod byen

 ??  ?? Edvard Frederik Ferdinand ryger ind og ud af faengslern­e, indtil han benådes mod at lade sig gifte og herefter tage imod en enkeltbill­et til USA i 1866. EFTERHÅNDE­N TO AF FØRNAEVNTE
Edvard Frederik Ferdinand ryger ind og ud af faengslern­e, indtil han benådes mod at lade sig gifte og herefter tage imod en enkeltbill­et til USA i 1866. EFTERHÅNDE­N TO AF FØRNAEVNTE
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark