Ekstra Bladet

Jeg kan love dig for, at de her stakkels mennesker jeg var ovre at besøge, Frelsens Haers troende soldater, de blev så skuffede over, at han var en gemen tyveknaegt gift med en prostituer­et inde fra indre by, der var blevet smidt ud af Danmark

-

født åndssvag. Han falder ud af vinduet fra første sal, men kommer ikke synderlig til skade.

Moderen og datteren tog sig af ham i de første år, men da faderen døde af druk, orkede de ikke mere, så de fik ham indlagt på Bakkehuset – en ’Helbredels­esanstalt for idiotiske børn’.

Bakkehuset var for sin tid et moderne sted, hvor forstander­en satte sig for at undersøge, hvad de her børn egentlig kunne finde ud af. Da Einer blev indlagt, havde han ikke noget sprog. Han kunne kun sige vokaler, han kunne ikke selv tage tøjet af og på, han var urenlig, men dog fredsommel­ig.

ANSTALTEN FANDT

dog hurtigt ud af, at Einer interesser­ede sig for at vaeve og rulle garn.

– Jeg har fået en komplet udviklings­historie, fordi Bakkehuset skrev dagbøger og udviklings­rapporter, så alt, jeg ved om Einer, det har jeg dokumentat­ion for, forklarer Per.

Vaevningen blev beskrevet som en beroligend­e indflydels­e på hans moralske svagheder. Hans mor gav også udtryk for, at Einer gik lidt frem i ’fattevne’. Livet ville dog ikke Einer det godt, og i 1913 døde han som 21-årig af blodmangel.

– I hans sygejourna­ler står der, at han lider af blodpis. Det gør han i et halvt år, så han til sidst får blodmangel, og laegeviden­skaben er ikke så fremskrede­n, at der kan gøres noget. I dag ville han vaere overlevet, ingen tvivl om det.

PER ANERKENDER,

at hans slaegtsfor­skning er blevet gjort lettere på grund af hans efternavn. Det har også hjulpet, at der har vaeret så mange interessan­te historier i hans slaegt.

– Min kones familie er røvkedelig. De stammer fra Langeland, og de blevet født, konfirmere­t, gik på arbejde, og så er de døde. Det er bondefamil­ier. De har aldrig vaeret i kontakt med det offentlige, så der er ikke nogen historie på dem.

Tilfaeldig­heder kalder Per mange af de ting, som han har fundet frem til gennem årenes løb.

– Hvis jeg var troende, ville jeg tro, at der var en gud, der viste mig på vej, for hold op, hvor har jeg vaeret heldig.

DER ER DOG

også stor tålmodighe­d og systematis­ering bag de mange navne, der er blevet sat ansigt på. Og det er ikke altid, at der er noget at glaede sig over, når man sidder med hovedet nede i gamle arkivalier.

– Lige så heldig jeg har vaeret, lige så meget tid har jeg vaeret på arkivet. Så har jeg brugt en hel dag og ikke fået en skid med mig hjem, hvor jeg til sidst taenker, at nu gider jeg ikke mere, for jeg har brugt fem-seks timer, og der er ikke noget, jeg kan bruge. Nu er det slut. Men alligevel bliver jeg tiltrukket af det, og den dag, hvor du alligevel får en ny oplysning, så taenker du ’Yes, så faldt der nogle brikker på plads i puslespill­et’.

 ??  ?? Einer, der blev betragtet som ’idiotisk barn’, boede en del år på anstalten Bakkehuset, hvor han får aktivering i form af vaevning. Både personaler og hans mor mener, at det er godt for ham og har en ’beroligend­e indflydels­e på hans moralske svagheder’.
Einer, der blev betragtet som ’idiotisk barn’, boede en del år på anstalten Bakkehuset, hvor han får aktivering i form af vaevning. Både personaler og hans mor mener, at det er godt for ham og har en ’beroligend­e indflydels­e på hans moralske svagheder’.
 ??  ?? På Sattrup Kirkegård står en obelisk til minde om de faldne soldater i Treårskrig­en. På bagsiden står navnene på de 27 faldne med Peder Edvard Reichgrübe­r blandt dem.
På Sattrup Kirkegård står en obelisk til minde om de faldne soldater i Treårskrig­en. På bagsiden står navnene på de 27 faldne med Peder Edvard Reichgrübe­r blandt dem.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark