Ekstra Bladet

CRASHTEST AFSLØRER: Du kan ikke nøjes med at kigge på stjerner

Ny sikkerheds­test viser, at sikkerhede­n i nye biler er på et meget højt niveau

- NIELS FRIIS

Den nyeste crashtest vidner om, at moderne biler er eksremt sikre.

Det uafhaengig­e testsamarb­ejde Euro Ncap har udført efterårets første test af sikkerhede­n i nye bilmodelle­r, og det er en opløftende en af slagsen.

Af de ni biler, som denne gang har vaeret til eksamen i sikkerhed, er der de maksimale fem stjerner til syv af bilerne - Ford Fiesta, Jeep Compass, Kia Rio, Mazda CX-5, Mercedes-Benz C-Klasse Cabriolet, Opel Grandland X, Renault Koleos mens to biler - Kia Picanto og Opel Ampera-e - klarer testen til fire stjerner.

Testen afslører også, at du som forbruger ikke altid kan nøjes med at se på antallet af stjerner, når du vil vide, hvor sikker din måske kommende bil er. For selv med fem stjerner ’mangler’ flere af testens biler nogle af de nye vigtige sikkerheds­systemer, som skal tilkøbes.

- Fem Euro Ncap-stjerner er i dag et meget flot resultat. Det er dog ikke det samme, som at bilerne også har alt det nye sikkerheds­udstyr. Det gaelder eksempelvi­s den Man bør altid købe sin nye bil med automatisk nødbremse, lyder det fra FDM.

nye Ford Fiesta. Bilen har både en linjevogte­r og fartbegrae­nser som standard. Til gengaeld skal en automatisk nødbremse tilkøbes, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM og FDMs repraesent­ant i Euro Ncap.

- Som forbruger skal man

derfor ikke kun se på antallet af Euro Ncap-stjerner, men også på udstyrslis­ten. I forhold til Ford Fiesta anbefaler FDM, at man kun køber udgaver, der har automatisk nødbremse, siger han.

Ros til Kia

Ud af de i alt ni biler, der er

blevet testet, er det kun to, der er blevet testet med og uden sikkerheds­pakke. Kia Picanto og Kia Rio er således blevet testet både med og uden en sikkerheds­pakke. I udgaverne uden får både Picanto og Rio hver tre Euro Ncap-stjerner, mens de med sikkerheds­pakke får henholdsvi­s fire og fem Euro Ncap-stjerner. Sikkerheds­pakken indeholder automatisk nødbremse (AEB) og for Kia Rio også en linjevogte­r. En fartbegrae­nser skal dog fortsat tilkøbes til begge biler.

- Den danske Kia-importør skal dog have ros for, at sik-

kerhedspak­ken er indført som standardud­styr på de to modeller i Danmark. Dermed er sikkerhed ikke noget, forbrugern­e skal tilkøbe eller har mulighed for at fravaelge. Det er et godt signal at sende, som Kia burde følge i alle lande, så den høje sikkerhed også bliver standard i resten af Europa, siger Søren W. Rasmussen.

Han roser det generelle niveau af sikkerhed herhjemme.

- I det hele taget vidner den aktuelle Euro Ncap--test om, at nye biler i dag har et generelt højt sikkerheds­niveau i Danmark. Det er meget positivt, og der er ingen tvivl om, at den udvikling og det fokus, der de seneste år er kommet på sikkerhede­n i biler, skyldes Euro Ncaps testarbejd­e, siger han.

Du kan se alle resultater­ne fra den seneste og tidligere Euro Ncap-test på www.fdm.dk/euroncap.

 ?? FOTO: EURO NCAP ??
FOTO: EURO NCAP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark