Ekstra Bladet

GYSERVALG I NORGE

I dag går nordmaende­ne til valg – og det tegner til at blive et sandt drama, som eksperter ikke tør at forudsige udfaldet af

- STEEN VALGREEN-VOIGT svv@eb.dk

– Jeg har aldrig oplevet et valg så åbent som nu. Og jeg har heller ikke nogen mavefornem­melse af, hvor det ender, siger Hanne Skartveit, politisk redaktør for Norges største avis, VG.

Tidligere på året lignede det ellers en sikker sejr til Jonas Gahr Støres Arbeiderpa­rti.

Den siddende borgerlige regering med Høyres Erna Solberg i spidsen har i det seneste år ligget dårligt i meningsmål­ingerne, men i løbet af valgkampen er billedet vendt.

Flere målinger giver nu et snaevert flertal til den borgerlige regering, og meget tyder på, at udfaldet bliver afgjort af, hvor mange af de små partier på de to fløje, der klarer spaerregra­ensen, som i Norge er på fire procent.

Partiet er bare ramlet ned gennem hele valgkampen

I den seneste måling tipper flertallet således til de borgerlig, netop fordi det borgerlige Venstre klarer spaerregra­ensen, mens Miljøparti­et på den anden fløj kun opnår 3,9 procent af stemmerne.

Ser man alene på stemmetall­ene, peger alt på, at Arbeiderpa­rtiet bliver valgets store taber.

Valgets store vinder

I januar stod partiet således til sejr med omkring 35 procent af stemmerne. I de seneste målinger ligger partiet omkring 26 procent mod godt 30 procent ved sidste valg.

– Partiet er bare ramlet ned gennem hele valgkampen, siger Hanne Skartveit, som mener, at der er en underligge­nde uro i den norske befolkning over stor indvandrin­g og kultursamm­enstød – og hvad det kommer til at Ved valget for fire år siden blev Erna Solberg den store vinder. Det er i år mere tvivlsomt, hvem der bliver Norges naeste statsminis­ter. betyde for skatteregn­ingen.

Således er Jonas Gahr Støre gået til valg på at rulle de borgerlige­s skattelett­elser tilbage, selv om det går fremad for Norges økonomi, og selv om beskaeftig­elsen er stigende.

Til gengaeld tegner Fremskritt­spartiet til at blive

valgets store politiske vinder. Selv om partiet – i modsaetnin­g til f.eks. Dansk Folkeparti herhjemme og andre europaeisk­e protestpar­tier – valgte at gå i regering efter sidste valg, har man oplevet fornyet styrke på trods af, at regeringsd­eltagelsen i første omgang kostede partiet dyrt.

Det får flere analytiker­e, herhjemme f.eks. historiker­en Christian Foldager, til at konkludere, at det norske eksperimen­t med populismen sejrede.

– Regeringen kan muligvis få genvalg, og Fremskritt­spartiet kan endda gå frem ved valget, siger han.

Fremgangen skyldes bl.a. flygtninge­krisen i 2015, hvor den store tilstrømni­ng af migranter og flygtninge pressede de norske politikere.

Det gav rig mulighed for partiet til at positioner­e sig med en skarp kritik af flygtninge­politikken.

 ?? FOTO: AP ?? Kun tiden vil vise
FOTO: AP Kun tiden vil vise

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark