Ekstra Bladet

Penkowa mister sin doktorgrad

- HERFØLGE: VIPPERØD:

Milena Penkowa kan ikke laengere kalde sig doktor. Den tidligere eliteforsk­er og laege Milena Penkowa kan ikke laengere kalde sig doktor. Københavns Universite­t har besluttet at tage hendes doktorgrad fra hende.

Det skyldes, at Københavns Universite­t aldrig ville have behandlet doktordisp­utatsen fra 2004, hvis Det Sundhedsvi­denskabeli­ge Fakultet dengang havde vidst, at Penkowa havde forfalsket dokumenter i sin første disputats fra 2003.

Hun trak senere afhandling­en tilbage.

Ekstraordi­naert

Alle medlemmer af Akademisk Råd er enige om beslutning­en, oplyser Københavns Universite­t tirsdag.

Jasper Steen Winkel, vicedirekt­ør på universite­tet, kalder det ’helt usaedvanli­gt og ekstraordi­naert’, at en forsker mister sin doktorgrad.

– Penkowa-sagen er på alle måder en usaedvanli­g sag. Universite­tet har sagt fra starten, at vi ville følge sagen helt til dørs og vende hver en sten. Det er vi ved at have gjort nu syv-otte år senere, så jeg mener bestemt, at vi har vaeret grundige i vores arbejde, siger han.

Startede i 2003

Sagen begyndte, efter at Milena Penkowa i 2003 afleverede en disputats, som indeholdt data om rotteforsø­g, hun ikke havde gennemført.

Hun trak den tilbage, men i 2016 sagde Østre Landsret, at hun havde begået dokumentfa­lsk. Da forholdet var foraeldet, blev hun ikke straffet.

Milena Penkowa indlevered­e en ny disputats i 2004, som ikke indeholdt data om rotteforsø­g. Det var denne afhandling, som Københavns Universite­t tildelte hende en doktorgrad for, og som de nu tager tilbage.

– Vi vurderer, at der er manipulere­t forsknings­data tilbage i 2003. Hvis fakultetet havde vaeret klar over det på det tidspunkt, havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en doktorafha­ndling. Det er det, vi tager konsekvens­en af nu, siger Jasper Steen Winkel.

Det er drastisk at fratage en doktorgrad, og vicedirekt­øren har ikke oplevet det tidligere.

– Jeg erindrer ikke, at det nogen sinde er sket før, at man har frataget en doktorgrad, siger han.

Ifølge Jasper Steen Winkel kan Milena Penkowa ikke appellere afgørelsen fra Akademisk Råd. Hun kan anlaegge et civilt søgsmål mod Københavns Universite­t, hvis hun ønsker det. nu sagen.

En spirituspå­virket og aggressiv mand blev anbragt i politiets detention, hvor han stillede sig op og tissede på vaeggene. I forbindels­e med det faldt han bagover og slog baghovedet i gulvet. Det førte til, at manden blev kørt til sygehus til observatio­n for hjerneryst­else.

En passager i en bil trak formentlig i håndbremse­n, hvorefter føreren mistede herredømme­t over vognen, der ramte autovaerne­t. En 26-årig kvinde, der også var passager, blev slynget ud af bilen. Føreren af bilen, en 36-årig mand, blev anholdt og sigtet for narkokørse­l. Han var i øvrigt efterlyst af fogedrette­n.

 ?? FOTO: /RITZAU/JACOB EHRBAHN ??
FOTO: /RITZAU/JACOB EHRBAHN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark