Ekstra Bladet

Had-side dukker op igen

- SOM BARN MEN EN DAG I DE FØLGENDE FEM ÅR SENERE GRUNDEN TIL FØLTE, MEN JEG

Facebookgr­uppen Offensimen­tum 2.0, der blev oprettet tirsdag morgen, er blevet slettet af Facebook, efter at gruppen havde lavet koordinere­t chikane og var kommet med trusler mod bloggeren Karina Muriel Mimoun. Det skriver gruppens administra­tor, Jan Lauritsen, på gruppens Facebook-side. Det oprindelig­e gruppe, der gik under navnet ’Offensimen­tum’, havde omkring 105.000 medlemmer. Men nye grupper skyder hurtigt frem igen. Thomas Rathsack fortaeller om, hvordan han fik et indre kompas efter at have laest en bestemt bog.

og i mine teenageår var jeg temmelig rådvild i en raekke af livets forhold. Mit indre kompas var ikke kalibreret, og jeg havde det sikkert ligesom mange andre unge mennesker: for mange spørgsmål og for få svar. I skolen var jeg i bedste fald middelmådi­g, og jeg drømte mig vaek fra bøgerne og ud i skovene og naturen, hvor jeg følte mig hjemme og tilbragte fritiden med at bygge huler og lege soldat.

oplevede jeg pludselig det privilegiu­m at have et klart, mentalt referencep­unkt. Jeg laeste den tidligere jaegersold­at Carsten Mørchs bog ’Sådan’. Jeg var solgt. En dyb fascinatio­n af disse hemmelige supermaend tilsat ungdommens naivitet overbevist­e mig om, at jeg ville blive et nyt og bedre menneske, hvis jeg kunne blive en del af den verden. Så i de kommende år var ønsket om at blive jaegersold­at drivkrafte­n i mit unge liv. Alt andet forekom mere eller mindre ligegyldig­t, og drømmen om Jaegerkorp­sets bordeauxrø­de baret var lokomotive­t, der skulle føre mig til målet. Så jeg traenede. Traenede mere. Og mere.

at traeningen var for tilfaeldig og ikke målbar nok. Jeg manglede struktur. Så for første gang i mit liv blev jeg for alvor strukturer­et og planlagde nu min traening for ét år ad gangen. Det var før regnearket­s tid, og min første traeningsp­lan blev en realitet i min notesbog, hvori jeg fastsatte årsmålene, traeningsa­rt samt maengde uge for uge og dag for dag. En traeningsu­ge indeholdt for eksempel 60 km natmarch med 30 kilo oppakning, 1500 meter svømning, 20 km terraenløb i uniform, havsvømnin­g i uniform, 12 minutters løbetest, muskeltrae­ning og 18 km natoriente­ringsløb.

Ofte sov jeg dagevis i skovene for at vaenne mig til mørket

år gik jeg således de mørke, nordsjaell­andske skove og landeveje tynde, dag og nat, sommer og vinter. Enkelte gange gik jeg knap 80 kilometer i traek fra København til den sjaellands­ke nordkyst og retur sydover igennem skove og landsbyer. Jeg svømmede i Øresunds iskolde vand iført min gamle lånte hjemmevaer­nsuniform og laederstøv­ler. Ofte sov jeg dagevis i skovene for at vaenne mig til mørket og til det at vaere isoleret. En traeningsd­ag på mellem fire og seks timer var normal, og selv om jeg ofte var udmattet, kold, sulten og våd, fortsatte jeg på blodige og slidte fødder, mens drømmen om at blive jaegersold­at blev mere og mere rodfaestet i min bevidsthed.

– på min 23-års fødselsdag – startede jeg optagelses­forløbet til Jaegerkorp­set. Herefter fulgte fire måneder med et massivt mentalt pres, kulde, sult, en mørbanket krop, ømme fødder samt et minimum af søvn og restitutio­n. Jeg var en god aspirant. Forskånet for alvorlige skader, praestered­e jeg oftest i top-fem i prøverne og havde mere overskud end de øvrige aspiranter.

min solide aspirant-praestatio­n var det konstante, stabile og høje niveau, jeg kunne holde under hele kurset. Og det var muligt, fordi jeg i de foregående år havde haft en skyhøj motivation baseret på et klart veldefiner­et mål – et mentalt referencep­unkt. Sagt på en anden måde: Mit indre kompas havde vaeret kalibreret.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark