Ekstra Bladet

Succes-forfatter: En sport at sparke til mig

Men Dan Brown, der er på vej med ny bog, har både laeserne og økonomien med sig

- ALLAN LYKKE – Gør det dig ondt, ALL OVER PRESS all@eb.dk

Han har solgt på den gode side af 250 millioner bøger verden rundt. Solgt biografbil­letter i millionvis. Bank-kontoen bugner med et par milliarder kroner – mindst – og alt synes i den grad at gå forfattere­n Dan Browns vej.

Men alligevel er der lidt malurt i baegeret.

Langtfra alle anmeldere er lige så begejstred­e som hans millioner af laesere for de bøger – og de film, der er lavet på baggrund af dem – som har gjort ham til tidens måske mest populaere og hovedrige forfatter.

’Det virker som en sport at sparke til mig’, har han sagt til BBC om de britiske anmeldelse­r, som har vaeret specielt lammende.

tv-stationen.

– Jeg ville selvfølgel­ig ønske, at alle elskede, hvad jeg lavede. Selvfølgel­ig gør det ondt. Men jeg har laert, at universel accept og påskønnels­e er et urealistis­k mål.

– Hvis en anmelder taever mig, siger jeg bare, ’well, mine skriverier er ikke i hans smag’. Laengere er det ikke. For sideløbend­e laeser jeg anmeldelse­r, hvor én siger, ’min Gud, jeg havde det sjovt, da jeg laeste denne bog, og jeg laerte en masse’.

– Jeg laerte tidligt ikke at lytte til kritikere. Hvis du tror på dem, der elsker dig, bliver du doven. Og tror du på dem, der hader dig, bliver du ... måske skraemt, eller hvad ordet nu er, og du skriver ikke så godt, siger den succesfuld­e forfatter.

Masser af bøger i vente

3. oktober udkommer hans femte bog i serien om professor Robert Langdon, ekspert i kunst, religiøse symboler og mysterier, der spinder en ende over de aeldgamle fortaellin­ger helt tilbage til Jesu tid, og finder hoved og hale i dem.

Bogen hedder ’Origin’ – på dansk ’Oprindelse’ – og har herhjemme alene et første oplag på 120.000 eksemplare­r. Et andet oplag saettes snart i gang, oplyser forlaget, Hr. Ferdinand.

Dan Brown sagde selv efter ’Da Vinci Mysteriet’, der var den anden bog i raekken, at han havde idéer til mindst 12 fremtidige bøger om Robert Langdon, så der skulle vaere en halv snes bøger i den populaere serie til gode, hvis det står til troende.

Dan Brown er 53 år og født i Exeter, New Hampshire. Foraeldren­e var hhv. matematikl­aerer og kirke-organist, og moderen studerede også ’hellig’ musik.

Blev trukket vaek fra religion

Brown siger, han var meget religiøs som barn, men i niende-tiende klasse laeste han astronomi, kosmologi og om dannelsen af universet.

– Jeg husker, jeg sagde til min laerer, ’jeg forstår det ikke, jeg laeser en bog, der siger, at der var en eksplosion, The Big Bang, men her står der, at Gud skabte himlen og jorden, mennesker og dyr, på syv dage. Hvad er rigtigt?’.

– Uheldigvis lød svaret, ’det spørger søde drenge ikke om’.

– Lyset forsvandt, og jeg sagde, ’Biblen giver ingen mening. Videnskab giver meget mere mening for mig’, og jeg blev trukket vaek fra religion’.

Derimod har han fra barnsben vaeret interesser­et i gåder, koder og hemmelige spor, der skulle udforskes. Fascinatio­nen, som også går igennem hans bøger, opstod hjemmefra i den måde, foraeldren­e gav gaver til jul og fødselsdag­e til deres tre børn.

Foraeldren­es gave-gåder

Gaverne lå ikke bare under juletraeet eller blev serveret ved morgenbord­et. Nej, faderen tegnede et kort og lagde andre spor ud, så ungerne selv skulle finde dem – og ikke bare i haven, men måske rundt om i byen.

Inden han skrev sin første bog, tog Dan Brown dog en omvej som sanger og sangskrive­r. Uden den store succes, skal det tilføjes. Men han mødte sin senere kone, den 12 år aeldre Blythe Newlon, gennem musikken. Hun tog på sig at hjaelpe ham med at promote sin ikke svimlende karriere ved at skrive pressemedd­elelser, arrangere events og føre ham sammen med folk, der kunne hjaelpe ham videre.

Hustruens rolle

De giftede sig i 1997, og fruen spiller stadig en stor rolle i Browns forfatterk­arriere.

I 1998 udkom hans første bog, ’Digital Fortress’. Bog nummer to var ’Angels & Demons’, den første med Robert Langdon som hovedfigur, Forfattere­n Dan Brown var allerede fra barnsben interesser­et i gåder, koder og hemmelige spor, der skulle udforskes. men hverken den, forgaenger­en eller efterfølge­ren, ’Deception Point’, solgte naevnevaer­digt.

Gennembrud­det

Men med den fjerde roman, nummer to med Robert Langdon, ’Da Vinci Mysteriet’, kom det store gennembrud. 81 millioner eksemplare­r solgte den og trak så naturligt mersalg af de tidligere bøger med sig. I 2005 regnede Forbes hans årlige indkomst til 76,5 millioner dollars – ca. 460 millioner kroner.

Den er ikke blevet mindre siden.

Serien fortsatte med ’Det forsvundne tegn’ og ’Inferno’, og nu gør altså ’Oprindelse’ klar til at dels at henlaegge laeserskar­en i mystik og spaending, dels at fylde mere i Dan Browns allerede velvoksne pengetank.

 ?? FOTO: ??
FOTO:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark