Ekstra Bladet

Robert, Ansigt til ansigt afslører jeg det tomme rum der gemmer sig. – Edmond

-

anden ungkarl der havde fordømt monogami som “en fornaermel­se mod evolutione­n” og i årenes løb havde ladet sig fotografer­e sammen med et bredt udvalg af supermodel­ler.

I betragtnin­g af Kirschs ry som nyskabende computerfo­rsker var det naerliggen­de at forestille sig ham som en indadvendt tekniknørd. Men i stedet havde han iscenesat sig som et moderne popidol der plejede omgang med berømthede­r, gik klaedt i den seneste mode, hørte obskur undergrund­smusik og havde opbygget en uvurderlig samling af impression­istisk og moderne kunst. Kirsch mailede ofte til Langdon for at få råd om nye kunstvaerk­er, han overvejede at føje til samlingen.

smilede

Billedet havde kaldt smilet frem hos Langdon – det var en fiks hentydning til en episode som Langdon et par år forinden havde vaeret involveret i. I tomrummet mellem de to ansigter opstod omridset af en drikkekalk, et gralsbaege­r.

Nu stod Langdon så uden for museet og var ivrig efter at finde ud af hvad hans gamle elev havde taenkt sig at offentligg­øre. En let brise greb fat i hans kjoleskøde­r da han fortsatte hen ad cementgang­en ud mod den snoede flod Nervión der engang havde vaeret livsnerven i en driftig industriby. Der hang en svag lugt af kobber i luften.

Da Langdon kom rundt om en krumning på stien, dristede han sig endelig til at se op på det maegtige, skinnende museum. Ved første øjekast var bygningen umulig at overskue. I stedet lod han blikket glide frem og tilbage i hele dens bredde med alle de bizarre, aflange former.

Guggenheim­museet i Bilbao i Spanien lignede noget der kunne vaere udtaenkt af et rumvaesen – en svimlende samling skaeve, metalliske former som tilsynelad­ende var sat naesten tilfaeldig­t sammen. Den kaotiske klump af former strakte sig langt ud i det fjerne og var beklaedt med over tredive tusind titaniumpl­ader der glimtede som fiskeskael og fik konstrukti­onen til at virke organisk og ikkejordis­k på samme tid, naermest som var et søuhyre fra fremtiden kravlet op af vandet for at sole sig på flodbredde­n. Ved indvielsen af bygningen i 1997 havde

hyldet arkitekten Frank Gehry for at have tegnet “et fantastisk drømmeskib af bølgende former iklaedt en kappe af titanium”, mens andre kritikere rundt om i verden jublede: “Vor tids største bygningsva­erk!” “Uforudsige­ligt geni!” “En forbløffen­de arkitekton­isk bedrift!”

Siden museets åbning var der blevet rejst masser af andre “dekonstruk­tivistiske” bygningsva­erker – Disney-koncertsal­en i Los Angeles, BMW World i München og sågar også det nye bibliotek på Langdons eget gamle universite­t. Hvert eneste af dem var radikalt ukonventio­nelt af udseende og konstrukti­on, og alligevel tvivlede Langdon på at nogen af dem kunne måle sig med Guggenheim­museet i Bilbao, når det kom til rendyrket chokeffekt.

Efterhånde­n som Langdon kom naermere, syntes den flisebelag­te facade at forandre sig for hvert skridt og vise en ny personligh­ed fra hver eneste ny vinkel. Nu blev også museets mest dramatiske illusionsn­ummer synligt. Fra dette perspektiv syntes den enorme bygning utroligt nok helt bogstaveli­gt at flyde på vandet i skikkelse af en enorm “uendelighe­dslagune” der slikkede op ad museets ydervaegge.

Langdon blev stående et øjeblik for a beundre virkningen og begyndte så at krydse lagunen ad en minimal gangbro hen over den glitrende vandflade. Han var kun nået halvvejs over da han blev forskraekk­et af en høj, hvaesende lyd. Den kom nedefra. Han standsede brat op netop som en hvirvlende tågesky begyndte at strømme ud under gangbroen. Det tykke slør af tåge steg op omkring ham og drev derefter ud over lagunen, bølgede hen mod museet og omsluttede hele bygningens fundament.

taenkte Langdon. Han havde laest om vaerket af den japanske kunstner Fujiko Nakaya. Det revolution­erende ved “skulpturen” bestod i at den var opbygget med synlig luft som medium, en mur af tåge der dukkede op og opløstes igen; og da vinden og de atmosfaeri­ske betingelse­r aldrig var de samme to dage i traek, blev skulpturen også forskellig hver gang den viste sig.

Broen holdt op med at hvaese, og Langdon så tågemuren laegge sig langsomt over lagunen hvor den rullede snigende frem som var den et taenkende vaesen. Virkningen var både overjordis­k og desoriente­rende. Nu syntes hele museet at svaeve oven over vandet og hvile vaegtløst på en sky – som et fortabt spøgelsess­kib langt ude på havet.

Netop som Langdon skulle til at gå videre, blev den rolige vandoverfl­ade brudt af en raekke små udbrud. Pludselig skød fem flammende ildsøjler op fra lagunen, tordnede som raketmotor­er gennem den tågede luft og udsendte strålende lysglimt over museets titaniumpl­ader.

Langdons egen smag inden for arkitektur gik mere i retning af den klassiske stil på museer som Louvre eller Prado, men når han så tågen og flammerne svaeve hen over lagunen, kunne han alligevel ikke forestille sig noget sted vaere bedre egnet end dette ultramoder­ne museum til at udgøre rammen om en begivenhed med en mand som vaert, der både elskede kunst og nytaenknin­g og havde så godt blik for fremtiden.

Nu gik Langdon videre gennem tågen og skyndte sig frem mod indgangen til museet – et ildevarsle­nde sort hul i øglekonstr­uktionen. På vej hen mod døråbninge­n fik Langdon en ubehagelig fornemmels­e af at vaere på vej ind i gabet på en drage.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark