Ekstra Bladet

FÅ MEST UD AF DIT HÅNDVAERKE­RFRADRAG Ved udgangen af 2017 er det som udgangspun­kt slut med håndvaerke­r-checken, som vi kender den i dag. Mangler du også at få brugt dit fradrag?

I

- JONAS J. LARSEN jjl@eb.dk

Håndvaerke­rfradraget er på maksimalt 12.000 for håndvaerks­ydelser. Dette er gaeldende for alle personer over 18 med adresse i husstanden. Der er mulighed for 6000 kroner i fradrag på serviceyde­lser som rengøring.

Helårsboli­ger er altid omfattet af håndvaerke­rfradraget. Det samme gaelder eksempelvi­s de fleste sommerhuse. Til gengaeld kan man ikke få fradrag på kolonihave­huse eller boliger, der primaert udlejes. Du kan kun traekke penge fra på arbejdstim­er. Det vil altså sige, at du ikke kan bruge dit håndvaerke­rfradrag på materialer.

Vaer opmaerksom på, at arbejdet skal vaere lavet faerdigt i 2017. Ellers frafalder din mulighed for at få håndvaerke­rfradrag. Desuden skal arbejdet vaere afregnet inden den 28. februar 2018. Betaling med kontanter giver ikke fradrag. Alle betalinger skal vaere digitale. For helt specifikke regler omkring, hvilke typer af arbejde der giver håndvaerke­rfradrag, kan du se naermere på Skats hjemmeside. Står du foran at skulle give din husfacade et pift? Eller drømmer du om at få lagt nye radiatorer i huset?

Så er det nu, du skal komme i gang, for ved udgangen af året kan det vaere slut med boligjob-ordningen – også kendt som håndvaerke­rfradraget.

Det sker, hvis regeringen­s oplaeg til den kommende finanslov bliver vedtaget.

Fremover vil man i stedet kun kunne få fradrag på serviceløs­ninger som rengøring, børnepasni­ng og havearbejd­e. det er for sent.

– Det er nu, man skal lette sig fra sofaen og gøre noget ved tingene, siger hun.

Masser penge at spare

Trine Nielsen forklarer, at det saerligt er opgaver, der er påkraevet mange arbejdstim­er, som skal have fokus. Det er her, det er muligt at opnå den største besparelse

– Opgaver, hvor man ’bare’ skal have skiftet vinduer, skal nedpriorit­eres. Det er kun på arbejdstim­erne, at man kan opnå fradrag. Så det handler om at få fremskynde­t nogle af de større projekter som eksempelvi­s tagisoleri­ng, hvis det alligevel skal klares inden for de naeste par år, siger hun.

Tine Nielsen opfordrer desuden til, at du kommer i gang så hurtigt som muligt.

– Vi naermer os efteråret, og på mange materialer er der ventetid. Desuden er det de faerreste håndvaerke­re, der kan rykke ud fra dag til dag, siger hun.

Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkono­misk Videncente­r, mener, at det er det helt rette tidspunkt at gøre op med håndvaerke­r-fradraget, som vi kender det i dag.

– Det har vaeret en god ordning, der har gjort sin pligt. Den har vaeret til stor hjaelp for byggesekto­ren og boligejern­e. Nu har den udtjent sin vaerneplig­t, siger han.

Dansk Byggeri er uenig i den betragtnin­g.

– Selvfølgel­ig skal vi glaede os over, at det går godt i branchen, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri og fortsaette­r:

– Men fradraget er altså også en økonomisk gulerod til familierne i håb om at gøre sort arbejde hvidt, siger han.

Bent Greve, der er samfundsfo­rsker på RUC, mener også, at tidspunkte­t er rigtigt, om end han også kan se udfordring­er:

– En ting er jo, at det øger risikoen for sort arbejde på området. Men det vil også betyde en mindre nedgang i efterspørg­slen af håndvaerke­r-ydelser nu og her, siger Bent Greve.

Det har vaeret en god ordning, der har gjort sin pligt. Den har vaeret til stor hjaelp for byggesekto­ren og boligejern­e Det er nu, man skal lette sig fra sofaen og gøre noget ved tingene

 ?? FOTO: /RITZAU/JONAS PRYNER ANDERSEN ?? Du skal rykke nu
Det meget omtalte håndvaerke­rfradag – med den formelle betegnelse boligjob-ordningen – indgår ikke i det forslag til en finanslov for 2018, som regeringen har fremlagt i efteråret. Derfor er det nu, du skal rykke, hvis du skal have...
FOTO: /RITZAU/JONAS PRYNER ANDERSEN Du skal rykke nu Det meget omtalte håndvaerke­rfradag – med den formelle betegnelse boligjob-ordningen – indgår ikke i det forslag til en finanslov for 2018, som regeringen har fremlagt i efteråret. Derfor er det nu, du skal rykke, hvis du skal have...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark