Ekstra Bladet

FARLIG OG I FORVARING Risiko for flere angreb

- JAN SØGAARD js@eb.dk PRIVATFOTO

Retten i Glostrup vaklede, da politimord­eren Mikkel Starsø Renard, 27, skulle have sin dom i går: 16 års faengsel eller forvaring på ubestemt tid var spørgsmåle­t?

Det blev forvaring, fordi et flertal af dommerne og naevninger­ne mente, at det var mest betryggend­e for samfundet og landets politibetj­ente, at Mikkel Renard først lukkes ud, når en ny og grundig mentalunde­rsøgelse engang i fremtiden erklaerer ham for ufarlig.

Men det kan tage rigtig lang tid, siger Retslaeger­ådet, for selv om han ikke er sindssyg, er hans personligh­edsforstyr­relse med paranoide traek kronisk og kan ikke behandles. Derfor er han så farlig, at han skal afsondres fra samfundet. Der var otte stemmer for forvaring og fire stemmer for 16 års faengsel.

Kynisk drab

Mikkel Renard ankede på stedet til Østre Landsret. Han vil frifindes for drab, fordi han kun har tilstået grov vold med døden til følge mod politiassi­stent Jesper Jul, 43, som han uden tøven skød direkte i hovedet med en Hammerli kaliber 0.22 pistol, han aftenen før havde stjålet i sin skytteklub.

Retten siger, ’at der er lagt vaegt på, at der var tale om et planlagt og kynisk drab, der naermest havde karakter af en likviderin­g, og at offeret var en tilfaeldig politimand, der ikke havde haft nogen form for personlig kontakt med tiltalte’.

Retten afviste fuldkommen Mikkel Renards forklaring om, at han blot ville skyde mod politimand­ens skudsikre vest, så han ikke kom noget til, men at han ved en fejl ramte ham i hovedet. Al- le beviser peger på, at Mikkel Renard planlagde drabet på en tilfaeldig betjent, fordi han hader politikorp­set, og at det formentlig skete gennem flere måneder, hvor han intenst traenede i Rødovre Skyttefore­ning.

Han stjal en pistol og ammunition, men påstod i retten, at han fortrød og flere gange ville aflevere den. Det gjorde han ikke, og retten siger, han havde alle muligheder for at aflevere pistolen. Hans søgninger på nettet efter ’caliber 22 killer’ viser planlaegni­ng. Aftenen før drabet så han en film, hvor en morder sniger sig ind på Mikkel Starsø Renard skal blive bag tremmer, indtil han engang er ufarlig. Det kan ifølge Retslaeger­ådet tage rigtig lang tid, fordi hans karakteraf­vigelse er kronisk og umulig at behandle.

en betjent og draeber ham.

Videooverv­ågningen fra politigård­en i Albertslun­d og forklaring­en fra en politimand, der så drabet på taet hold, viser, at Mikkel Renard målrettet gik hen mod Jesper Jul, løftede pistolen mod Jesper Juls hoved og uden tøven skød ham.

Følelsesko­ld

Under mentalunde­rsøgelsen kunne han ikke undertrykk­e sin intense vrede mod politiet.

Han er følelsesko­ld, manipulere­nde, rethaveris­k, har en lav aggression­s-taerskel og mangler evne til at føle

skyld og ansvar, og han forstår ikke konsekvens­en af sine egne handlinger, siger erklaering­en.

Under den tre dage lange retssag har Mikkel Renard på intet tidspunkt vist sympati med Jesper Juls efterladte på tilhørerpl­adserne. Han naegtede at svare på spørgsmål fra andre end sin forsvarer og var tavs, da dommeren gav ham det sidste ord.

– Han virker på mig fuldstaend­ig uberegneli­g og farlig, sagde seniorankl­ager Dorthe Vejsig i retten.

Han virker på mig fuldstaend­ig uberegneli­g og farlig

Jesper Jul med tjenestehu­nden Basse, som nu har fået et godt, nyt hjem.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Bag tremmer
FOTO: LINDA JOHANSEN Bag tremmer
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark