Ekstra Bladet

Et stort antal isolerede hertugdømm­er i den kollektive trafik skal nedlaegges

1: 2: 3: 4:

-

Henrik Sass Larsen er en modig mand. Han har netop meddelt, at DSB bør re-nationalis­eres. Hvilket i manges øjne svarer til at gå ind for at genindføre degnekonto­rer som nationens omdrejning­spunkt.

naevner dog en – modsat DSB – velfungere­nde transporte­tat, nemlig Deutsche Bahn, som forbillede. omOg forudsat pris, kvalitet og kostninger matcher tysk togvaesen, er idéen måske ikke helt åndssvag. Det vil sige, at følgende mål skal opfyldes:

Billetpris­er skal halveres. En returbille­t på tvaers eller langs af landet skal – modsat i dag – fremover koste en del mindre end en flyrejse til London.

Kioskvarer genindføre­s, uden at en årsløn for at saelge kaffe og sandwich i DSB-tog ligger på 475.000 kr, som lige før salgsvogne­ne blev nedlagt (i øvrigt pga – surprise! – underskud).

Lokoførere­s løn på paent over 500.000 kr. i snit saettes ned, og deres arbejdstid saettes op. Skal vi ikke bare udlicitere det hele til Deutsche Bahn?

Al DSB-gaeld samles i et enkelt

DSB selv skal forrente i statslån, som en tiårsplan.

Et stort antal isolerede hertugdømm­er i den kollektive trafik – saerligt i hovedstade­n – skal nedlaegges, så de ikke laengere hindrer logisk og effektiv kollektiv transport mellem tog og bus og for den sags skyld mellem kommuner.

DSB’s omkostning­er pr. kørt kilometer skal halveres.

Indkøb af nye tog til en elektrific­eret jernbane sker under streng forudsaet- ning af, at togene hverken må vaere originalt nye eller italienske, men derimod er fabriksnye udgaver af i forvejen velafprøve­de og allerede kørende tog i andre nationer – helst Tyskland eller Japan. Skandaler a la følgende skal have

og maerkbar konsekvens i DSB’s hurtig ledelse: DSB First-, DSB Gods- og Waterfront-skandalern­e samt det årligt tilbageven­dende problem for Danske Stats Baner, der beskrives så praecist i MC Einars gamle julesalme ’Jul – det’ cool’: ’Det er vinter, man forventer vel lidt kulde og sne

da klart at så’n en Men det’ komme bag på DSB Intet vrøvl har de forsvoret, det’ de helt sikre på Men ved den første rim på sporet går møllen i stå.’

Larsens plan er som sagt modig, men måske også lidt uigennemta­enkt. Ovenståend­e kunne ret

at udlicitere det beset også opnås ved hele – til forbillede­t Deutsche Bahn.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ??
FOTO: ERNST VAN NORDE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark