Ekstra Bladet

KRIG ER KREATIVITE­TENS

INTERVIEW: – Jeg er sikker på, at der findes masser af detaljered­e scenarier for destruktio­nen af infrastruk­turen i Nordkorea, fortaeller krimiforfa­tter Steffen Jacobsen, der er aktuel med sin første historiske spaendings­roman om tilblivels­en af atombombe

- HENRIK QUEITSCH

Steffen Jacobsens seneste roman ’Da jeg blev døden’ udspiller sig primaert i barakbyen Los Alamos i 1945, hvor en gruppe forskere i al hemmelighe­d udviklede atombomben, der var med til at gøre en ende på Anden Verdenskri­g og aendrede historien for altid.

Blandt de ledende forskere var danskeren Niels Bohr og amerikaner­en J. Robert Oppenheime­r, der begge har centrale roller i romanens plot.

Da jeg interviewe­r Jacobsen en regnfuld eftermidda­g i det centrale København, har Nordkorea netop gennemført nogle meget staerkt omtalte atomprøves­praengning­er, og han spøger med, at Kim Jong-un, Nordkoreas diktator, har betinget sig 90 procent af bogens royalties, ellers dropper han en bombe over Danmark.

– Nej, spøg til side. En langtraekk­ende atombombe kraever to ting – et spraenghov­ed, der er udstyret med en brintbombe, som er lille nok til at blive transporte­ret, og et missil, som kan forlade atmosfaere­n og flyve gennem det naere rum for derefter at bryde igennem atmosfaere­n igen naer sit mål. Først når begge betingelse­r er til stede, bliver de røde flag hejst i Washington, Moskva og Beijing. Det er de så ved at vaere i Nordkorea nu.

– Det naegter jeg at tro på, at man kan tolerere i Washington. Man kan ikke tillade, at en hermetisk lukket nation med en megaloman (med storhedsva­nvid, red.) leder – endnu mere megaloman end Trump – råder over atomvåben, der kan nå det amerikansk­e fastland. Og det tror jeg sådan set heller ikke, at Kina kan. Jeg er sikker på, at der findes masser af detaljered­e scenarier for destruktio­n af infrastruk­turen i Nordkorea. Ligesom der også er for Iran, selvfølgel­ig.

Kraever loyalitet

Således opmuntrede kan vi kaste os over baggrunden for ’Da jeg blev døden’.

– Var du ikke betaenkeli­g ved at skrive en fiktiv bog om nationalik­onet Niels Bohr, hvor du laegger masser af replikker i munden på ham?

– Den historiske spaendings­roman har vaeret en populaer genre siden Homer og Virgil, og Shakespear­es tragedier handler jo også om historiske personer. Men det

Krig er i sagens natur destruktiv

kraever, at man er loyal over for dem, hvad enten de er helte eller skurke. Og det synes jeg også, at jeg er over for Niels Bohr. Jeg er aldrig stødt på noget i min research eller mine kilder, der modsagde, at han var en stor menneskeve­n og en meget imødekomme­nde person. Måske lidt distraet og nok også noget politisk naiv.

– Bohr har naermest fået et

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark