Ekstra Bladet

DIT DANKORT ER

KORTEJERNE LAENSET FOR 26,7 MILLIONER I ÅR: Nye tal fra Nets viser, at de kriminelle – saerligt østeuropae­iske bander – stjaeler fysiske dankort som aldrig før

- JONAS J. LARSEN MODELFOTO: /RITZAU/

Da Carmen Andersen i maj var på indkøb i Fakta, endte hun med at blive frarøvet 15.000 kroner fra sit dankort.

– Det har påvirket mig mere, end jeg nogen sinde troede, siger hun til Ekstra Bladet.

Og 92-årige Carmen Andersen er ikke den eneste.

Spritnye tal fra Nets afslører nemlig, at dankort-misbruget er eksplodere­t inden for den seneste årraekke. Faktisk er der indtil videre stjålet mere end 26,7 millioner kroner alene i år.

Det er naesten dobbelt så meget som for to år siden.

Mere organisere­t

Ifølge Nets, der står bag dankortet, er det isaer østeuropae­iske svindlere, som er skyld i mange af tyverierne.

– Det er rigtig tit østeuropae­iske bander, der aflurer pinkoden, stjaeler kortene og derefter haever, hvad de kan i en bankautoma­t, siger Kaspar Kock Kristensen, vicedirekt­ør for misbrugsbe­kaempelse hos Nets.

Han peger desuden på, at det oftest er aeldre, svage og fulde folk, der bliver udsat for tricktyver­ierne.

En af årsagerne til den store stigning skyldes ifølge Kaspar Kock Kristensen, at det efterhånde­n er blevet velkendt i kriminelle bander, at danskernes dankort kan vaere en lukrativ forretning.

– Vi kan se, at den her type kriminalit­et er blevet mere velorganis­eret. Der er mulighed for at få gode penge ud af det. Så det er det, der har gjort det, siger han.

Hos politiet erkender man da også, at dankort-svindel er en type kriminalit­et, som man har svaert ved at daemme op for.

– Noget af det, der udfordrer os, er den hastighed, som de kriminelle bevaeger sig med, siger Lars Mortensen, der er vicepoliti­inspektør hos Rigspoliti­et og fortsaette­r:

– For de kriminelle er det jo en simpel analyse. Der er et stort udbytte ved at sjaele et dankort, og det er relativt hurtigt og nemt at gøre.

– Men økonomisk kriminalit­et er noget af det, vi har strategisk fokus på både nationalt, regionalt og lokalt, siger han.

Kunderne først

I Jyske Bank er man også opmaerksom på problemsti­llingen. Alligevel påpeger Katrine Bak Primdahl, der er bankens ansvarlige for kort og betaling, at det er en sag med flere sider.

– Det er hele tiden en balancegan­g imellem kundens sikkerhed og kundens bekvemmeli­ghed, siger hun og fortsaette­r:

– For os er det ikke altid tabet af penge, der er det vigtigste. Det er lige så meget, at vores kunder har adgang til penge, så vi forstyrrer deres hverdag mindst muligt.

Jyske Bank har imidlertid ikke lyst til at kommentere, hvorvidt politiet bør gøre en større indsats for at opklare sagerne.

Hverken Nordea eller Danske Bank har haft lyst til at udtale sig til artiklen.

Der er et stort udbytte ved at sjaele et dankort, og det er relativt hurtigt og nemt at gøre

 ??  ?? Enkelt og lynhurtigt­Kriminelle aflurer pinkoden, stjaeler dankortene og haever lynhurtigt, hvad de kan i en bankautoma­t.
Enkelt og lynhurtigt­Kriminelle aflurer pinkoden, stjaeler dankortene og haever lynhurtigt, hvad de kan i en bankautoma­t.
 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ?? Inge Overgaard er stadig rystet over tricktyven­es fraekhed.
FOTO: JAKOB JØRGENSEN Inge Overgaard er stadig rystet over tricktyven­es fraekhed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark