Ekstra Bladet

IPhone får nyt liv

IOS 11: Apple frigiver markant og interessan­t opdatering til både iPad og iPhone i dag

-

Saerligt iPad-brugere vil opleve markante forbedring­er og få helt nye muligheder med iOS 11. Blandt andet får de adgang til en ny dock, hvor udvalgte programmer kan samles, som det kendes fra Mac-computere. Samtidig får både iPhone og iPad et enklere kontrolcen­ter. uger beta-testet systemet, der saerligt på iPad betyder en helt ny måde at bruge sin tablet på. Som på Maccompute­re får iPad en saerlig dock, som man kan laegge programmer­ne i.

Samtidig aendres det indbyggede kontrolcen­ter på både iPad og iPhone, hvor du får mulighed for selv at bestemme, hvilke funktioner der skal ligge i kontrolcen­teret.

Det kraever lidt øvelse at vaenne sig til de nye gestures og swipes

iPad som computer

Overordnet er vi imponerede over, hvor godt det nye styresyste­m fungerer. Det er tydeligt, at Apple gerne vil have iPad til at virke mere som en computer end som en tablet.

Det ses blandt andet med det nye ’Arkiver-program’, hvor man for første gang nogen sinde nemt kan overskue alle filer på enheden og i skytjenest­en iCloud.

Skal nok laere det

Det kraever lidt øvelse at vaenne sig til de nye gestures og swipes, der skal bruges for at få glaede af de mange tabletfunk­tioner. Og kritikere af iOS 11 mener, at Apple har gjort det svaerere og kraever flere klik at bruge funktioner, der tidligere var nemmere.

Vores erfaring fra beta-testen er, at du nok skal få det laert. Og det er ikke alene på iPad, at der er noget at glaede sig til.

For eksempel synkronere­s iMessage nu på tvaers af enheder, så hvis du sletter en besked på din iPhone, så forsvinder den på andre enheder med iMessage installere­t.

Du kan også redigere livephotos, ligesom der findes en ny ’forstyr mig ikke under kørslen’-funktion. Når den er aktiv, sendes der automatisk en besked til andre om, at du kører og først kan tage et opkald eller besvare en besked senere.

Der er dog et enkelt område, hvor vi godt kunne leve med, at Apple havde holdt fingrene for sig selv.

Når du ser videoer, er kontrollen af dem nemlig flyttet fra toppen af skaermen og ned til bunden.

På iPad er det upraktisk og irriterend­e at skulle løfte enheden for at kunne spole frem eller tilbage og på andre måder styre videoen. Du skal have en iPhone 5S eller nyere for at kunne bruge iOS 11. Og det kraever fra en iPad mini 2, iPad i 5. generation, iPad Air eller iPad Pro for at kunne laegge styresyste­met på en tablet.

 ?? FOTO: APPLE ??
FOTO: APPLE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark