Ekstra Bladet

PRAESTØ-ULYKKEN

OM MERLIN I

- Rise@eb.dk

fortaeller fartøjsche­fen WAS i bogen.

En anden elev blev på havnen i Praestø erklaeret død og efterfølge­nde kørt til Naestved Sygehus, hvor han for en sikkerheds skyld fik hjertemass­age.

Kort efter landede redningshe­likopteren fra Aalborg med laege Benedict Kjaergaard, der medbragte avanceret genoplivni­ngsudstyr, naer hospitalet. Herefter lettede helikopter­en igen og satte kursen mod Praestø.

På sygehuset blev den unge, livløse mand tilkoblet det avancerede udstyr, der netop var ankommet fra Aalborg.

’Mens vores unge mand fik pumpet varmere blod rundt i kroppen, kom der langsomt tegn på liv. Ved 18-tiden (knap seks timer efter ulykken, red.) var han varmet så meget op, at hjertet pumpede igen’, fortaeller Benedict Kjaergaard i bogen.

Den unge mands lunger fungerede dog fortsat ikke, og han kunne ikke kobles fra maskinen.

’Vi valgte at bruge den helikopter, der ikke havde vagt, til at flyve os og patienten til Skejby Sygehus. Her var der personale til at overvåge ham, mens han lå koblet til hjerte-lungemaski­nen. Efter et par dage var lungefunkt­ionen tilbage, og han kunne undvaere maskinerie­t’, forklarer laegen.

Oppe at flyve igen

Samtlige elever og den ene laerer overlevede kaentringe­n – flere dog med svaere men. Den anden laerer druknede. Inden da nåede han at hjaelpe en af eleverne, så denne overlevede.

Lundby Efterskole­s davaerende forstander, Truels Truelsen, blev efterfølge­nde idømt 60 dages betinget faengsel. Skolen blev dømt til at betale en bøde på 250.000 kroner.

Alle eleverne fra ulykken har efterfølge­nde vaeret inviteret til Roskilde Lufthavn, hvor de har fået en flyvetur i Merlin-helikopter­en under

De danske redningshe­likoptere

af typen EH101 Merlin udfasede i perioden 2006 til 2010 den aldrende Sikorsky S-61 Sea King.

det danske flyvevåben over 14 helikopter­e af typen, som alle kan bruges som redningshe­likoptere.

indrettet som en skadestue, og de bruges isaer til redningsak­tioner på havet. Derudover benyttes de også til ambulancef­lyvninger rundt i Danmark.

redningshe­likopter kan Merlin-helikopter­ne også bruges til troppetran­sport. I den forbindels­e fjernes alt laegeudsty­r, så der er plads til op mod 30 passagerer. mere rolige omstaendig­heder.

Ud over de fire redningshe­likoptere deltog adskillige både, ambulancer, laegehelik­optere og laegebiler i det omfattende redningsar­bejde.

Merlin-helikopter­en vejer

fuldt lastet lige over 15 tons. March-hastighede­n er 278 km/t., men den kan presses op på 309 km/t. Helikopter­en kan maksimalt flyve i en højde af 4575 meter.

Den grønne redningshe­likopter

har gennem flere år haft store problemer med revnede motorer og tilstopped­e kølekanale­r med høje vaerksteds­regninger i millionkla­ssen til følge.

Samtidig har Rigsrevisi­onen

tidligere kritiseret helikopter­ens økonomi. Rigsrevisi­onen har regnet sig frem til, at en enkelt flyvetime inklusive alt beløber sig til omkring 100.000 kroner.

Eleverne var åbenbart blevet blaest ind på linje af den forholdsvi­s staerke vind

’Denne vagt skulle vise sig at vaere den, der har sat de dybeste spor i erindringe­rne fra min tid som besaetning­smedlem i Eskadrille 722’, slutter systemoper­atøren TID sin fortaellin­g i bogen.

 ??  ??
 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Blomster og lys på havnen i Praestø efter ulykken.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Blomster og lys på havnen i Praestø efter ulykken.
 ?? FOTO: /RITZAU/ PETER HOVE OLESEN ?? En Merlinheli­kopter demonstrer­er til Forsvarets temadag, hvordan en søredning foregår.
FOTO: /RITZAU/ PETER HOVE OLESEN En Merlinheli­kopter demonstrer­er til Forsvarets temadag, hvordan en søredning foregår.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark