Ekstra Bladet

HER SKAL DU ALDRIG FYRE DEN FEDE

- TORSTEN RUUS

En dum, naiv beslutning eller kynisk pengegrisk­hed er skyld i, at 44 danskere netop nu afsoner lange faengselss­traffe uden for Danmark.

Nogle af fangerne afsoner i verdens mest brutale og korrupte faengselss­ystemer, og flere må vente årtier på at komme hjem til deres ulykkelige familier – hvis de ikke dør i en ussel celle tusindvis af kilometer borte.

En dum fejltagels­e

På den baggrund advarer Ole Hoff-Lund, talsmand for Amnesty Internatio­nal i Danmark, kraftigt isaer unge danskere imod at lade sig rive med af feststemni­ngen.

I populaere ferielande som Thailand, Malaysia eller Indonesien straffes besiddelse af narkotika – også bløde stoffer som hash, pot, marihuana eller skunk – med faengsel på livstid under elendige afsoningsf­orhold. I yderste fald udsteder de dødsdomme.

– Mit bedste råd er: Gør det ikke! Lad vaere med at eksperimen­tere med bløde stoffer i udlandet. Vi har set eksempler på, at unge danskere på deres livs eventyr falder i, og i naeste øjeblik må se i øjnene, at de mister ti år af deres liv på en rigtig dum fejltagels­e, siger Ole Hoff-Lund.

Han kan sagtens forstå, at rygsaek-rejsende kan blive lokket i uføre af party-kulturen i lande som Thailand, Indien eller på Bali, hvor myndighede­rnes syn på narkotika er kompromisl­øst i forhold til den mere liberale holdning i Danmark:

– Måske er vejen ikke så lang fra at bestille en sjov drink til at ryge en joint. Solen skinner, folk er ubekymrede, og festen er i gang. Vi taler jo om unge mennesker, som gerne vil afprøve ting. De taenker måske ikke dybere over det, før de bliver lyst op i ansigtet af seks politibetj­ente på en strand.

Ole Hoff-Lund mener, der generelt er ’et hul i vores kollektive bevidsthed’, når det kommer til brug af selv bløde stoffer i oversøiske turistland­e.

– Der er en tendens til, at mange danskere ikke tager det seriøst nok, lyder Amne-

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Taenk dig om, før du taender for tjalden på en bounty-strand i Thailand, for det kan ende med alvorlige straffe eller mange år bag tremmer fjernt fra trygge Danmark. Mange turister går hvert år i faelden og fylder op i de udenlandsk­e faengsler.
FOTO: ALL OVER PRESS Taenk dig om, før du taender for tjalden på en bounty-strand i Thailand, for det kan ende med alvorlige straffe eller mange år bag tremmer fjernt fra trygge Danmark. Mange turister går hvert år i faelden og fylder op i de udenlandsk­e faengsler.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark